dotterbloem - close up

Een vroege dotterbloem

FLORON
17-FEB-2011 - Veel mensen kijken uit naar het voorjaar. En sommige planten ook, zo lijkt het. De eerste sneeuwklokjes en winterakonieten meldden we al, maar ook dotterbloemen werden eerder deze week al vol in bloei gezien. Dat is wel vroeg.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Veel mensen kijken uit naar het voorjaar. En sommige planten ook, zo lijkt het. De eerste sneeuwklokjes en winterakonieten meldden we al, maar ook dotterbloemen werden eerder deze week al vol in bloei gezien. Dat is wel vroeg.

Close-up dotterbloem (foto: Theo Westra)De waarneming werd gedaan op het landgoed Elswout bij Aerdenhout. Dat Gewone dotterbloem vroeg in het seizoen gemeld wordt, is op zich niet verrassend. Deze uitbundige oeverplant geeft vaak in maart en april al kleur aan slootkanten. Maar half februari is wel heel bijtijds. Als we de gegevens op De Natuurkalender bekijken, dan lag de piek van eerste bloei in de afgelopen tien jaar doorgaans in de periode half mei tot begin april.

Toch blijkt uit deze tellingen ook dat individuele dotterbloemen regelmatig een voorschot op hun soortgenoten nemen. In de meeste jaren is er al een enkele losse melding van bloeiende dotterbloemen in deze maand. Dan blijkt keer op keer dat één Dotter nog geen lente maakt. Voor komend weekend is alweer nachtvorst voorspeld.

Gewone dotterbloem bij Elswout (Aerdenhout) (foto: Theo Westra)

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto's: Theo Westra