Falco peregrinus. Slechtvalk. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten.
http://www.freenatureimages.eu
Foto voor thumbnail

Slechtvalken zijn krachtpatsers

Sovon Vogelonderzoek Nederland
18-FEB-2011 - Een soort die zeer tot de verbeelding spreekt is de slechtvalk. Zeker omdat hij bekend staat als de snelste vogel ter wereld. Hoewel hij nog relatief zeldzaam is in ons land, duikt ie (letterlijk) op steeds meer plekken op.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Een soort die zeer tot de verbeelding spreekt is de slechtvalk. Zeker omdat hij bekend staat als de snelste vogel ter wereld. Hoewel hij nog relatief zeldzaam is in ons land, duikt ie (letterlijk) op steeds meer plekken op.

Slechtvalk (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)De slechtvalk is een echte krachtpatser met een sterk lichaam, lange spitse vleugels en een naar verhouding korte staart. Gebouwd om te jagen en te doden zou je kunnen zeggen. Hij staat dan ook niet voor niets bovenaan de voedselketen. De Nederlandse populatie slechtvalken wordt in 2009 geschat op zeventig tot 75 broedparen, terwijl het eerste broedgeval pas plaatsvond in 1990 (nog geen twintig jaar geleden dus!). Hoewel de groei gestaag gaat, gaat het de slechtvalk in tegenstelling tot de meeste roofvogels behoorlijk voor de wind. Ook in andere landen (bijvoorbeeld België, 43 broedparen in 2009) zit de groei er behoorlijk in. Deze groei komt hoofdzakelijk op het conto van de nestkasten die zijn opgehangen aan hoge gebouwen, zoals electriciteitscentrales en fabrieken. De totale Europese populatie wordt geschat op tienduizend tot elfduizend broedparen, waarvan bijna een kwart in Spanje voorkomt.

Leuk weetje
De Latijnse naam van slechtvalk is Falco peregrinus en in het Duits heet ie Wanderfalke. Dit zijn wel heel treffend gekozen namen want de betekenis van de wetenschappelijk naam is ‘Valk uit het buitenland’ en Wanderfalke wil zo veel zeggen als zwervende valk. Dat klopt ook wel want de slechtvalk leidt een zwervend bestaan en komt in grote delen van de wereld voor.

Overwinteringsgebied
Nederland is naast broedgebied ook belangrijk overwinteringsgebied voor slechtvalken uit noordelijke streken. Deze noordelijke slechtvalken keren soms jaren achter elkaar terug naar dezelfde plek. De Werkgroep Slechtvalk Nederland volgt de ontwikkeling van beide populaties op de voet en onderzoekt de biologie en ecologie van één van ’s werelds snelste roofvogels. Op de soortenpagina op de SOVON-site is de opmars van de slechtvalk heel mooi in kaart en grafiek gebracht.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten