Gewone padden op trek

Paddentrek staat voor de deur

De Natuurkalender
6-MRT-2011 - Vanaf deze week publiceren we op Natuurbericht de verwachting van wanneer de paddentrek in Nederland plaatsvindt. Het begin van de paddentrek verwachten we vanaf 9 maart en 11 april is de trek voorbij. Elke dag wordt de paddentrekverwachting op basis van de nieuwe weersverwachting bijgesteld.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON, De Vlinderstichting en De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Vanaf deze week publiceren we op Natuurbericht de verwachting van wanneer de paddentrek in Nederland plaatsvindt. Het begin van de paddentrek verwachten we vanaf 9 maart en 11 april is de trek voorbij. Elke dag wordt de paddentrekverwachting op basis van de nieuwe weersverwachting bijgesteld.

Padden op trek (foto: Raymond Creemers)De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal zes graden Celsius) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek.

Op Natuurbericht.nl publiceerden we al gedurende het seizoen dagelijks in de rechterkolom een verwachting voor de bloei en bladontplooiing van planten en voor de vliegtijd van vlinders en libellen. Dit voorjaar hebben Stichting RAVON en De Vlinderstichting in het kader van De Natuurkalender en Natuurbericht.nl een module ontwikkeld die dagelijks een voorspelling geeft van wanneer de paddentrek in Nederland plaats zal gaan vinden. De paddentrekverwachting is tot stand gekomen door paddenwaarnemingen en weergegevens uit de afgelopen dertig jaar te analyseren. De paddentrek kan op een dag of vijf nauwkeurig worden voorspeld. Elke nacht wordt de voorspelling bijgewerkt, waarbij de weersverwachting voor de komende negen dagen wordt meegenomen.

In onderstaande figuur kunt u de voorspelling van zaterdag 5 maart zien voor het verloop van de paddentrek. Het eerste (smalste) deel van de balk start op de dag waarop wordt verwacht dat twee procent van het totale aantal padden gaat trekken en eindigt op tien procent (19 maart). De vier volgende balken (steeds donkerder groen) staan voor respectievelijk tien tot 25 procent (25 maart), 25 tot vijftig procent (30 maart), vijftig tot 75 procent (2 april), 75 tot negentig procent (4 april) en negentig tot 98 procent (11 april)  van de populatie trekkende padden.

Paddentrekverwachting van 5 maart 2011 (bron: www.natuurkalender.nl)

Tekst: Michiel Wallis de Vries (De Vlinderstichting), Arnold van Vliet (De Natuurkalender, Wageningen University) en Raymond Creemers (Stichting RAVON)
Foto: Raymond Creemers