Oehoe

Beschuit met muisjes

Vogelbescherming Nederland
18-MRT-2011 - De beschuiten met muisjes kunnen gesmeerd worden, want de slechtvalk van Beleef de Lente heeft haar eerste eieren gelegd. Sinds 1 maart staan de camera's van Beleef de Lente weer aan. Via de site www.beleefdelente.nl kan iedereen dag en nacht, live, het leven in een vogelnest volgen. Dit jaar hangen er camera’s in maar liefst acht nesten!

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

De beschuiten met muisjes kunnen gesmeerd worden, want de slechtvalk van Beleef de Lente heeft haar eerste eieren gelegd. Sinds 1 maart staan de camera's van Beleef de Lente weer aan. Via de site www.beleefdelente.nl kan iedereen dag en nacht, live, het leven in een vogelnest volgen. Dit jaar hangen er camera’s in maar liefst acht nesten!

Oehoe (foto: Christina Krutz)Publiekslieveling de slechtvalk trakteerde ons deze week op het eerste ei, volop in beeld te zien. Deze werd twee dagen later gevolgd door nog een ei.

De oehoe, Europa’s grootste uilensoort, hield de makers van Beleef de Lente even in spanning. In eerste instantie koos hij namelijk een plaatsje op zo’n honderd meter afstand van de camera’s. Net buiten beeld dus. Een dag voor de camera’s aangezet zouden worden, won de zucht naar roem het en verplaatste het paar zich naar de plek voor de camera. Sindsdien kunnen we volop meegenieten met het paar en is het aftellen tot de eieren uit komen.

Het is elk jaar weer afwachten wat er voor de camera’s gaat gebeuren en óf de vogels er überhaupt plaats nemen. Wat dat betreft is het vooral spannend wat de ijsvogels dit jaar gaan doen. Al eerder plaatste Vogelbescherming camera’s bij een broedplek van dit felgekleurde vogeltje. Het leverde prachtige beelden op, maar tot paren en dus broeden kwam het niet. De voortekenen zijn dit jaar gunstig. Het mannetje heeft het vrouwtje al de nestgang naar binnen gelokt. Of dat tot eieren leidt, zullen we deze week weten…

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Christina Krutz