vos

Vossenwebcam groot succes

Zoogdiervereniging
25-MRT-2011 - De live beelden vanuit een vossenburcht in de Oostvaardersplassen worden heel veel bekeken door een enthousiaste schare volgers. Het gaat dan ook om een wereldprimeur. Deskundige Jaap Mulder bekeek de beelden.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

De live beelden vanuit een vossenburcht in de Oostvaardersplassen worden heel veel bekeken door een enthousiaste schare volgers. Het gaat dan ook om een wereldprimeur. Deskundige Jaap Mulder bekeek de beelden.

Afgelopen winter heeft Staatsbosbeheer midden in de Oostvaardersplassen een burcht gebouwd voor vossen. Drie camera's tonen het inwendige van de burcht, terwijl een buitencamera de ingangen bewaakt. Eind januari werd de burcht betrokken door een paartje vossen, dat sindsdien trouw in of op de burcht komt liggen slapen.

Het vossenmannetje ligt opgerold te slapen (foto: vossenwebcam)

Uit hun gedrag is afgeleid dat er een worp jongen geboren zou kunnen worden in de eerste week van april. Tot die tijd gebeurt er nog niet veel spannends, de vossen komen en gaan, poetsen, en slapen vooral. Uit de reacties op de site blijkt echter dat heel veel mensen daar al geweldig van genieten. Je zit er met je neus bovenop, als een wilde vos zich vlak voor de camera ligt te poetsen bijvoorbeeld.

Over het gedrag van vossen in hun hol is nog weinig bekend. Als de vossen blijven meewerken, kan dit project daar verandering in brengen. Zo weten we nog steeds niet of vossen in het begin voedsel opbraken voor hun jongen, zoals wolven dat doen. Ook is er nog weinig kennis over de precieze rol van het mannetje bij de zorg voor de jongen, en voor het vrouwtje rond het tijdstip van de geboorte.

Bijzonder is dat de vossen in de Oostvaardersplassen veel overdag actief zijn, vermoedelijk omdat ze geheel met rust gelaten worden door de mens. Vanaf de uitkijkpunten kun je dan ook met een beetje geduld en geluk vossen zien lopen. Recht voor de Kleine Praambult ligt zelfs elk voorjaar een vossenburcht met jongen.

In de eerste tien dagen dat de webcams online waren, werd de site dagelijks bezocht door zo'n 45.000 mensen. Het is dan ook een unieke zaak, nog nooit waren er in de wereld zulke vossenwebcams online. De vier beelden zijn live te zien op de site www.volgdevos.nl. Wie meer achtergrondinformatie wil, kan terecht op www.vossenwebcam.nl.

Tekst: Jaap Mulder, roofdierdeskundige Bureau Mulder-natuurlijk 
Foto: Vossenwebcam