Circus macrourus. Bron:  Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas (Natural history of the birds of central Europe) of 1905 or his earlier works

Het kan altijd en overal

Sovon Vogelonderzoek Nederland
3-APR-2011 - ‘Het kan altijd en overal’ dat stond deze week heel treffend bij een paar sfeervolle foto’s van een in ons land zeldzame steppekiekendief. De gelukkige ontdekker is Marijn van Oss die dit schitterende mannetje aantrof op de Strabrechtse Heide (NB). Zo blijkt maar weer. Bijzondere soorten kunnen altijd en overal opduiken, het is vooral een kwestie van naar buiten gaan en vogelen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

‘Het kan altijd en overal’ dat stond deze week heel treffend bij een paar sfeervolle foto’s van een in ons land zeldzame steppekiekendief. De gelukkige ontdekker is Marijn van Oss die dit schitterende mannetje aantrof op de Strabrechtse Heide (NB). Zo blijkt maar weer. Bijzondere soorten kunnen altijd en overal opduiken, het is vooral een kwestie van naar buiten gaan en vogelen.

Steppekiekendief (foto: Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mitteleuropas)‘De vogel net op tijd zien invallen voor een naderende bui. Snel dichterbij gefietst en meteen vielen de lichte onderdelen, lange poten en ‘strenge’ blik op. Toen de vogel opvloog bevestigde hij mijn vermoedens: zwarte wig op de vleugels, lichte indruk, slank beest en bijna witte buik en kop. Dit moest wel een steppekiek zijn! De vogel daarna nog een aantal keer zien jagen op verschillende plekken op de hei (vooral de westkant) en een tijdje in de top van een kale berk. Rond 18.45 uur is de vogel uit beeld geraakt, maar is waarschijnlijk gaan slapen. We hebben de vogel voor het laatst vanaf het Waschven richting het 's-Heerenven (weiland aan de noordkant van de hei) zien vliegen’, schrijft Marijn van Oss bij deze superontdekking op waarneming.nl. Een dag later is er ’s ochtends gezocht naar de vogel. Uiteindelijk is hij door slechts vijf andere mensen waargenomen die de vogel in noordelijke richting zagen vertrekken.

De steppekiekendief is in ons land een zeldzame passant, maar wel eentje die de laatste jaren steeds vaker gezien wordt. In de tachtiger en negentiger jaren was het aantal op een hand te tellen, maar alleen al in 2009 vlogen maar liefst acht exemplaren de Nederlandse landsgrenzen binnen. Het gros van de waarnemingen betreft overigens onvolwassen vogels of vrouwtjes, maar heel af en toe, zoals dit exemplaar op de Strabrechtse Heide, betreft het een mannetje. Als de trend een beetje doorzet, dan kunnen we de komende jaren nog veel vaker genieten van deze Oost-Europese en Centraal-Aziatische broedvogel die overwintert in Afrika en Zuid-Azië. Het kan altijd en overal!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: afkomstig uit het boek "Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas" (Natural history of the birds of central Europe) uit 1905 of zijn eerdere werken. Copyright is verlopen.