Pauwvlieg

Exotische pauwvlieg duikt op in Nederland

EIS Kenniscentrum Insecten
29-DEC-2011 - In 2011 is de pauwvlieg voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ben Hamers maakte een foto van het vliegje op de Kunderberg in Zuid-Limburg. De pauwvlieg is afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in Europa. De pauwvlieg dankt haar naam aan haar opvallende gedrag: bij verstoring steekt ze haar vleugels recht omhoog, zoals een pauw met zijn staart kan doen.

Bericht uitgegeven door EIS-Nederland [land] op [publicatiedatum]

In 2011 is de pauwvlieg voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ben Hamers maakte een foto van het vliegje op de Kunderberg in Zuid-Limburg. De pauwvlieg is afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in Europa. De pauwvlieg dankt haar naam aan haar opvallende gedrag: bij verstoring steekt ze haar vleugels recht omhoog, zoals een pauw met zijn staart kan doen.

De pauwvlieg komt van oorsprong voor in Noord-Amerika, maar werd recentelijk gevonden in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Italië. In nummer 36 van Nederlandse Faunistische Mededelingen wordt de eerste vondst van dit vliegje in Nederland gemeld. In 2011 werd een exemplaar gefotografeerd op de Kunderberg in Zuid-Limburg. We verwachten dat de pauwvlieg zich de komende jaren in ons land verder zal uitbreiden.

Pauwvlieg Callopistromyia annulipes op de Kunderberg (foto: Ben Hamers)

De pauwvlieg behoort tot de familie van de prachtvliegen. Naast de prachtvliegen hebben ook boorvliegen fraai gevlekte vleugels. In hetzelfde nummer van Nederlandse Faunistische Mededelingen worden veel nieuwe vondsten van boorvliegen gemeld, bijvoorbeeld de opvallende recente waarnemingen van de aspergeboorvlieg. Er werd gedacht dat deze soort was uitgeroeid in ons land. De hausse aan nieuwe waarnemingen van boorvliegen is te danken aan de publicatie van een recente determinatiesleutel, waarmee onderzoekers en natuurfotografen de mogelijkheid hebben om deze fraaie vliegjes op naam te brengen.

Aspergeboorvlieg Plioreocepta poeciloptera op een aspergestengel (foto: Hub Corten)

Bronnen:
Smit, J.T. & B. Hamers 2011. De invasieve Noord-Amerikaanse pauwvlieg Callopistromyia annulipes nieuw voor Nederland (Diptera: Uliidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 36: 23-27.
Smit, J.T. & J.D.M. Belgers 2011. Interessante waarnemingen van boor- en prachtvliegen in Nederland (Diptera: Tephritidae, Ulidiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 36: 23-27.
Smit, J.T. 2010.De Nederlandse boorvliegen (Tephritidae). Entomologische Tabellen 5: 1-159.

Tekst: Roy Kleukers, EIS-Nederland
Foto's: Ben Hamers en Hub Corten