bever

Beverkalender mei: Bevers krijgen nu jongen

Zoogdiervereniging
15-MEI-2012 - In de maanden mei en juni krijgen de bevers hun jongen. Als de paring, die doorgaans rond januari plaatsvindt, succesvol is worden er na ongeveer 15 weken gemiddeld drie jongen geboren. De geboorte vindt plaats in een burcht of een hol.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

In de maanden mei en juni krijgen de bevers hun jongen. Als de paring, die doorgaans rond januari plaatsvindt, succesvol is worden er na ongeveer 15 weken gemiddeld drie jongen geboren. De geboorte vindt plaats in een burcht of een hol.

Jonge bever (foto: Toon de Roeper)De jongen zijn bij de geboorte al zover ontwikkeld dat het echte mini-bevertjes zijn van ongeveer een halve kilo. Net voor of na de geboorte gaan de ogen open en ze zijn volledig behaard en hebben tanden. In principe kunnen ze ook al zwemmen, maar meestal wachten ze daar nog een paar dagen mee en dan doen ze dat alleen binnen de burcht.

Hun vacht is nog niet waterdicht. De anaalklieren, waarmee ze stoffen produceren om hun vacht waterdicht te maken, werken pas een kleine maand na de geboorte. Pas na ongeveer twee maanden is hun vacht volkomen waterdicht. Zwemmen doen ze echter al veel eerder, na een week of zes komen ze voor het eerst buiten hun burcht of hol. Aanvankelijk blijven ze daarbij dicht bij de ingang (meestal onder een struik), maar gaandeweg durven ze zich verder van hun dagrustplaats te verwijderen en in augustus kun je ze al enkele honderden meters van de burcht aantreffen.

Hoewel de jongen aanvankelijk alleen melk tot zich nemen, proberen ze na de eerste week al wat kleine hapjes van planten te nemen. Na drie weken wordt het aandeel planten in het dieet steeds groter en ze starten dan ook met het opeten van uitwerpselen (zie april). De ouders en de jongen van vorig jaar (en eventueel het jaar ervoor, zie maart) slepen vanaf nu voedsel naar de jongen toe. Zo kan het gebeuren dat je een grote tak met twijgen en bladeren door het water ziet gaan en pas bij betere bestudering ziet dat er een bever aan vast zit. Na een week of acht gaan de jongen volledig over op plantaardig voer.

Bever met tak (foto: Willy de Koning)

In het kader van het Jaar van de Bever is de folder ‘Bevers in uw buurt’ verschenen. Naast meer informatie over bevers, zoals hoe herken je een bever, wat eten ze en hoe kun je zien of er ergens bevers wonen? staan er in de folder veel afbeeldingen en foto's. De folder ‘Bevers in uw buurt’, is vanaf nu te bestellen in de zoogdierwinkel of als pdf te downloaden.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Toon de Roeper; Willy de Koning