Schotse hooglander, kalfjes, roodbruin en blond.

Hooglanders in alle kleuren en maten

FREE Nature
17-MEI-2012 - Schotse hooglanders in de Nederlandse natuur zijn inmiddels een bekende verschijning. Dit roodbruin gekleurd ras komen we regelmatig tegen. Minder algemeen zijn de zwart gekleurde dieren en er is zelf een blonde variant. Onlangs is er een blond kalf geboren binnen de kuddes van FREE Nature.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Schotse hooglanders in de Nederlandse natuur zijn inmiddels een bekende verschijning. Dit roodbruin gekleurd ras komen we regelmatig tegen. Minder algemeen zijn de zwart gekleurde dieren en er is zelf een blonde variant. Onlangs is er een blond kalf geboren binnen de kuddes van FREE Nature.

De blonde variant is geen albino, maar net als de rode en zwarte een natuurlijke kleurslag. Deze komen we echter minder vaak tegen. Van oorsprong waren in Schotland de meeste Hooglanders zwart. Door menselijke selectie is de rode versie tegenwoordig de meest algemene variant. Dit kostte echter nog aardig wat moeite omdat het zwarte gen dominant is. Blijkbaar hebben de Schotten niet alleen een voorkeur voor roodharige dames, maar geldt dit ook voor hun vee. Rood is echter weer dominant over de blonde kleur.

Blond Schotse hooglander kalf (foto: Patrick van den Burg)

Net over de Limburgs grens beheert FREE Nature een stuk groen voor de Duitse gemeente Kitschbach. Hier liep al een blonde stier, maar nu blijkt een van de koeien een blond kalf te hebben gekregen. Een mooie aanvulling voor de kuddes van FREE Nature.

Blonde stier (foto: Patrick van den Burg)

Ook bij de Galloways komen we blonde dieren tegen.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Patrick van den Burg, FREE Nature