VOOR EENMALIG GEBRUIK

Steenmarterkalender juni: lange nachten

Zoogdiervereniging
12-JUN-2013 - Steenmarters zijn uitgesproken nachtdieren. Om vijanden als grotere roofdieren (in Nederland niet meer aanwezig) en mensen (al dan niet met hond) zoveel mogelijk te ontlopen is de steenmarter vooral tussen zonsondergang en zonsopkomst actief.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Steenmarters zijn uitgesproken nachtdieren. Om vijanden als grotere roofdieren (in Nederland niet meer aanwezig) en mensen (al dan niet met hond) zoveel mogelijk te ontlopen is de steenmarter vooral tussen zonsondergang en zonsopkomst actief.

In juni (en ook juli) zijn de nachten zo kort dat een steenmarter in landelijk gebied nog wel eens al voor zonsondergang op pad wil gaan of pas na zonsopgang terugkomt op de dagrustplaats. Een vrouwtje met jongen dat een goed beschutte dagrustplaats heeft, wil ook nog wel eens overdag op pad gaan zonder de jongen.

Steenmarter overdag op pad (foto: Dick Klees)

Waarschijnlijk is het voedsel zoeken met een paar ondernemende jongen in je kielzog niet altijd even succesvol. Als de jongen dan ook nog razende eetlust hebben is de zomernacht wel eens te kort om voldoende voedsel te verzamelen en gaat het vrouwtje in rustige gebieden af en toe ook overdag op strooptocht. Vrouwtjes die in stedelijk gebied wonen doen dit, voor zover bekend, niet. Mannetjes zijn wel kort voor zonsondergang en na zonsopgang actief, maar vrijwel nooit echt overdag. Maar hoe kort de nacht ook mag zijn, een rustpauze wordt er meestal wel ingelast. Meestal wordt deze rustpauze gebruikt om te ravotten met onderweg gevonden speeltjes. De steenmarter kent op zijn nachtelijke routes genoeg plekjes die als tijdelijke rustplaats kunnen dienen.

De Zoogdiervereniging heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de steenmarter. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandesteenmarter.nl.

Tekst: Bernadette van Noort, Zoogdiervereniging
Foto: Dick Klees, Studio Wolverine