Walvisspotten vanaf het Noordzeestrand

Ecomare
19-FEB-2013 - Naar het buitenland om walvissen te zien? Ook in Nederland maak je goede kans om ze te spotten. Met rustig winterweer kun je vanaf het strand bruinvissen zien zwemmen, de kleinste tandwalvissen van de Noordzee. Van februari tot april zwemmen ze vaak dicht langs de kust. Omdat ze klein zijn en alleen af en toe eventjes met hun rugvin bovenkomen, kun je bruinvissen makkelijker ontdekken wanneer er weinig golven zijn. De huidige weersomstandigheden zijn ideaal. Maandag zag Ecomaremedewerker Arthur Oosterbaan een heel groepje zwemmen voor de kust van Texel. Vogeltellers zagen er bij de Hondsbossche Zeewering tientallen op één ochtend. Op naar het strand met je verrekijker en spotten maar!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Naar het buitenland om walvissen te zien? Ook in Nederland maak je goede kans om ze te spotten. Met rustig winterweer kun je vanaf het strand bruinvissen zien zwemmen, de kleinste tandwalvissen van de Noordzee. Van februari tot april zwemmen ze vaak dicht langs de kust. Omdat ze klein zijn en alleen af en toe eventjes met hun rugvin bovenkomen, kun je bruinvissen makkelijker ontdekken wanneer er weinig golven zijn. De huidige weersomstandigheden zijn ideaal. Maandag zag Ecomaremedewerker Arthur Oosterbaan een heel groepje zwemmen voor de kust van Texel. Vogeltellers zagen er bij de Hondsbossche Zeewering tientallen op één ochtend. Op naar het strand met je verrekijker en spotten maar!

Waar te zien?
In het voorjaar kunnen bruinvissen overal langs het strand gezien worden, maar er zijn natuurlijk plekken waar je ze nog beter kunt vinden. De zeedijk van Den Helder of de waddijk van Texel zijn goede plekken. Ook vanaf de veerboot tussen Texel en Den Helder heb je kans er een te zien zwemmen. Eigenlijk zijn alle locaties waar je goed over zee kunt kijken geschikt, zoals de pieren van IJmuiden en Scheveningen en de Maasvlakte. Je kunt natuurlijk ook echt de zee op gaan: er zijn organisaties die speciale zeetochten organiseren om bruinvissen te spotten.

Bruinvissen in het Marsdiep, tussen Texel en Den Helder (foto: Geert Aarts)

Noordzee-dieren
Bruinvissen horen thuis in de Noordzee, toch werden ze tussen 1950 en 1980 maar zelden gezien in het zuidelijke deel. Het is niet duidelijk waarom ze hier een tijdje zijn weggeweest, maar vanaf 2000 worden ze weer volop gezien. Omdat de toename veel sneller gaat dan door geboortes verklaard kan worden, nemen onderzoekers aan dat bruinvissen van de noordelijke naar de zuidelijke Noordzee zijn getrokken op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Ook in de Waddenzee en de Zeeuwse Delta kun je steeds vaker bruinvissen zien zwemmen. Zelfs in het vrijwel afgesloten Grevelingenmeer wordt er regelmatig een gezien.

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over bruinvissen. In maart organiseert Ecomare een aantal bruinvisexcursies, waarbij met een onderzoeker vanaf het strand naar bruinvissen gezocht gaat worden. Speciale tochten op zee om bruinvissen te spotten worden onder andere georganiseerd door DeltaSafari.

Tekst: Ecomare
Foto: Geert Aarts