Eikapsel met embryo hondshaai, wikipedia,  GNU Free Documentation License,

Kapsels drijven naar Texel

Ecomare
20-NOV-2012 - Zeemeerminnenbeursje, ‘Mermaids purse’, worden ze genoemd in Engeland. Het zijn eikapsels van roggen een haaien. De afgelopen dagen zijn er veel aangespoeld op Texel. Tussen het riemwier kon je er heel wat oprapen.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Zeemeerminnenbeursje, ‘Mermaids purse’, worden ze genoemd in Engeland. Het zijn eikapsels van roggen een haaien. De afgelopen dagen zijn er veel aangespoeld op Texel. Tussen het riemwier kon je er heel wat oprapen.

Eikapsel met embryo hondshaai (foto: Alice Wiegand)

Veilig hulsje
Eikapsels zijn een veilig omhulsel voor jonge opgroeiende haaien en roggen. Vooral bij de doorzichtige eikapsels van hondshaaien is dat goed te zien. Aanvankelijk is alleen een lichte vlek zichtbaar. Na een paar maanden is de vorm van het jonge haaitje te herkennen, dat groeit en beweegt. Na 9 maanden kruipt het uit het eikapsel, dat leeg achterblijft. Jonge roggen kun je niet zien zitten in hun zwarte kapsel. Ze zitten dubbelgevouwen in hun beschermende omgeving.

Vastgehecht
Eikapsels van hondshaaien hebben aan de vier punten sterkte gekronkelde draden. Daarmee hechten ze zich vast aan hout, rotsen en elkaar. Daarom vind je vaak meer dan een eikapsel tegelijk op het strand, soms trossen van tientallen exemplaren bijeen. Roggen hebben alleen vier punten aan het eikapsel. Ze liggen los op de bodem.

Meer weten?
Wil je haaien in hun eikapsels zien zitten? Kom dan naar het zeeaquarium van Ecomare, waar bijna altijd haaieneieren te zien zijn. In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over haaien en roggen.

Tekst: Ecomare
Foto: Alice Wiegand, Wikipedia, GNU Free Documentation License