distelvlinder kattenstaart water

Late rups van distelvlinder gevonden

De Vlinderstichting
26-OKT-2009 - De distelvlinder was dit jaar buitengewoon veel aanwezig in Nederland. Inmiddels zijn de meeste exemplaren van deze trekvlinder alweer naar het zuiden getrokken, maar zondag werd er toch ook nog een rups gevonden.

Bericht uitgegeven door de Vlinderstichting op maandag 26 oktober 2009

De distelvlinder was dit jaar buitengewoon veel aanwezig in Nederland. Inmiddels zijn de meeste exemplaren van deze trekvlinder alweer naar het zuiden getrokken, maar zondag werd er toch ook nog een rups gevonden.

De distelvlinder is een echte trekvlinder, die in het voorjaar vanuit Noord-Afrika onze kant op vliegt. De nakomelingen verschijnen in augustus en vliegen in het najaar weer terug naar het zuiden. Blijkbaar zijn er ook exemplaren die zich dit jaar nogmaals hebben voortgeplant. Ben van As vond namelijk op zondag 25 oktober nog een volgroeide rups bij Knooppunt Benelux, bij Rotterdam. Als er niet al snel forse nachtvorst komt, is er een kans dat de rups zich nog kan verpoppen en dat uit die pop zelfs nog een vlinder tevoorschijn komt. Deze zal hier echter waarschijnlijk geen partner vinden; tot een succesvolle voortplanting zal het dus waarschijnlijk niet meer komen. De soort kan hier namelijk niet overwinteren, en het is ook niet aannemelijk dat de vlinder nog naar Afrika zal kunnen vliegen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting