Veldleeuwerik, Alauda arvensis

Vogeltrek op hoogtepunt

Vogelbescherming Nederland
23-OKT-2012 - Wie op reis gaat, hoopt altijd op een beetje lekker weer. Waar dat voor ons vooral voor ons genoegen is, is het voor trekvogels absolute noodzaak om onder de beste omstandigheden te vliegen. Bij slecht weer kunnen de energieverliezen zó oplopen, dat de bestemming nooit in beeld komt. We beleven nu een warme opleving van het najaar, met relatief kalm weer. Weinig regen en wind, een paar prachtige herfstdagen: ideaal voor vogeltrek.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Wie op reis gaat, hoopt altijd op een beetje lekker weer. Waar dat voor ons vooral voor ons genoegen is, is het voor trekvogels absolute noodzaak om onder de beste omstandigheden te vliegen. Bij slecht weer kunnen de energieverliezen zó oplopen, dat de bestemming nooit in beeld komt. We beleven nu een warme opleving van het najaar, met relatief kalm weer. Weinig regen en wind, een paar prachtige herfstdagen: ideaal voor vogeltrek.

Veldleeuwerik (foto: Mark Zekhuis)Zangvogels die niet vroeg vertrokken waren, hebben hun vertrek uit de broedgebieden de afgelopen weken uitgesteld. Het risico om zware regen te moeten trotseren was te groot. Steltlopers vinden zelfs onder slechte omstandigheden nog wel bodemdiertjes, roofvogels leggen met groter gemak en minder energieverlies grotere afstanden af. Vooral zangvogels, zoals veldleeuweriken, zijn afhankelijk van het voedsel dat ze op hun regelmatige tussenstops kunnen verzamelen. Felle regenbuien kunnen insecten en zaden wegvagen.

Op punten waar de vogeltrek wordt bijgehouden, de trektelposten, werd afgelopen weekend menig record gevestigd door de grote aantallen veldleeuweriken die er werden gezien. Golven van honderden leeuweriken die achter elkaar kwamen overvliegen waren meer regel dan uitzondering.

Afgelopen weekend zagen excursieleiders van Vogelbescherming tijdens een pelagic (boottocht) op de Noordzee zelfs tientallen veldleeuweriken de oversteek naar Engeland wagen. Uit ringonderzoek is bekend dat veldleeuweriken van het Europese vasteland bij de Britten overwinteren. Maar kleine vogels te zien passeren op weg naar de horizon, onderwijl dobberend op een bootje op de ogenschijnlijk eindeloze zee, is een bijzonder gezicht. Zouden ze het allemaal halen? Een tussenlanding is er voor hen niet bij...

Tekst: Luc Hoogenstein & Lars Soerink , Vogelbescherming Nederland
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga