cito coin De Vlinderstichting

Geocachers aan het werk voor kommavlinder

De Vlinderstichting
22-OKT-2012 - Geocaching is een buitenactiviteit waarbij mensen met GPS op zoek gaan naar caches (schatten). Veel caches worden verborgen in de natuur en dat is het belangrijkste decor voor deze sport. In CITO events doen geocachers wat terug voor die natuur.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Geocaching is een buitenactiviteit waarbij mensen met GPS op zoek gaan naar caches (schatten). Veel caches worden verborgen in de natuur en dat is het belangrijkste decor voor deze sport. In CITO events doen geocachers wat terug voor die natuur.

Kleinschalig plaggen op vergraste hei Dwingeloo (foto: Ineke Radstaat)Geocaching is een buitenactiviteit voor GPS-gebruikers. Er wordt gebruik gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een ‘cache’ (schat) te vinden ('cache hunt’ in het Engels). Het idee is dat personen en organisaties of verenigingen caches verstoppen over de hele wereld en hun locaties delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS-gebruikers benutten deze coördinaten om ze te vinden. Aangezien heel veel van die activiteiten in de natuur plaatsvinden willen geocachers iets terug doen voor de natuur. Hiervoor zijn speciale activiteiten, events genoemd, onder de naam CITO, wat staat voor Cache In, Trash Out. Dat kan letterlijk zijn dat ze gezamenlijk zwerfafval uit een bosgebied halen, maar ook andere werkzaamheden vinden plaats. Dit najaar, winter en voorjaar organiseert De Vlinderstichting op tenminste tien verschillende plekken in Nederland zo’n CITO-Event waarbij de geocachers aan het werk gaan voor vlinders.

Berken weg, jeneverbes laten staan (foto: Ineke Radstaat)Zo hebben 27 geocachers in Hoogersmilde gewerkt om de heide daar geschikt te houden voor heivlinder, heideblauwtje, gentiaanblauwtje en kommavlinder. Er wordt hard gewerkt en binnen een aantal uren is het terrein onherkenbaar geworden. Opslag van grove den is verwijderd en er zijn kleinschalige plagplekken gemaakt. Wouter de Vlieger van Staatsbosbeheer: “Leuk dat op deze manier een hele nieuwe groep vrijwilligers in de natuur actief wordt. Het is prachtig wat er in een paar uur aan werk verzet is”. Bij het eerste event, op het Dwingelderveld is gewerkt op vergraste heideterreinen en afgelopen weekend waren maarliefst 55 geocachers in het Springendal in Twente die een heideterrein waarop veel jonge jeneverbes opkomt ontdeden van de berkenopslag. Ook de komende tijd zijn er nog CITO events en wordt onder meer in Drenthe gewerkt voor veenbesparelmoervlinder en in het Zwanewater in Noord-Holland voor duinvlinders.

Alle activiteiten worden gepubliceerd op de Geocaching website onder de naam vlinder-team. Ineke Radstaat van de Vlinderstichting houdt een blog bij over de CITO-events. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tekst: Ineke Radstaat en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Ineke Radstaat