Massaal heideblauwtjes

De Vlinderstichting
18-JUL-2013 - Het heideblauwtje is een bedreigde Rode Lijstsoort, maar dat geloof je niet als je op de goede plekken voor deze vlinder komt. Je kunt daar honderden, maar ook vele duizenden bij elkaar te zien krijgen. Nu is de top van de vliegtijd.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Het heideblauwtje is een kwetsbare Rode Lijstsoort, maar dat geloof je niet als je op de goede plekken voor deze vlinder komt. Je kunt daar honderden, maar ook vele duizenden bij elkaar te zien krijgen. Nu is de top van de vliegtijd.

Mannetjes zijn prachtig blauw met een dikke zwarte rand (foto: Kars Veling)Heideblauwtjes komen voor in vochtige heideterreinen. Als er ergens flink dopheide staat moet je op gaan letten en de echt grote aantallen zitten in halfopen dopheidebegroeiingen. Vaak zijn dat plekken die een aantal jaren geleden zijn geplagd en waar nu niet heel veel gras staat en wel dopheide met wat kale bodem erbij.

De mannetjes zijn prachtig blauw van boven met een vrij opvallende donkere rand. Daardoor valt de dunne witte franje langs de buitenkant nog meer op. Vrouwtjes zijn veel minder opvallend, zowel wat gedrag als wat kleur betreft. Ze zijn bruin van boven met wat oranje tekening langs de rand. Aan de onderzijde hebben ze ook een rij oranje vlekjes en natuurlijk de voor blauwtjes kenmerkende ronde zwarte vlekken. Als je nu in de goede gebieden komt kun je de paring te zien krijgen. Op de heide bij Dwingeloo bijvoorbeeld werden deze week tijdens een wandeling meer dan 15 parende stelletjes heideblauwtjes gevonden.

Parende heideblauwtjes: vrouwtje boven, mannetje onder (foto: Henk Bosma)Waarnemingen van duizenden heideblauwtjes zijn niet vreemd. Soms loop je door een stukje heide en ziet bij elke stap die je zet weer vijf heideblauwtjes opvliegen. Als je dan berekent hoeveel er op het hele veld zouden moeten zitten gaat het om enorme aantallen. Dat is zeker niet elk jaar het geval, maar dit jaar lijkt een topjaar te zijn. We krijgen van de bekende plekken op de Veluwe, in Noord-Brabant, Twente en Drenthe al heel veel meldingen binnen, maar ook op plekken waar de soort de afgelopen jaren minder is gezien, blijken er nu rond te vliegen. We zouden iedereen willen vragen om de waarnemingen van heideblauwtjes aan ons door te geven via Telmee of waarneming.nl. Juist in zo’n topjaar kun je een goed beeld krijgen over de plekken waar deze vlinder nog voorkomt. De Vlinderstichting heeft op internet een module staan waarop u kunt zien waar een aantal jaren geleden heideblauwtjes voorkwamen en we zijn erg benieuwd of ze er nog zitten. Een jaar zoals nu, waarbij de soort erg goed vliegt, is ideaal om dit uit te vinden. We hopen dat u allemaal meewerkt.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling; Henk Bosma