Hoe een blokje kaas de weidevogels kan redden

Vogelbescherming Nederland
8-MEI-2014 - Komende zaterdag is een bijzondere dag voor iedereen die bewust met eten om gaat. Op deze dag wordt op het FoodFilmFestival in Amsterdam de ‘Red de Rijke Weide kaas’ gepresenteerd. Kaas die niet alleen ontzettend lekker is, maar die ook een toekomst biedt voor al het leven op het platteland.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Komende zaterdag is een bijzondere dag voor iedereen die bewust met eten om gaat. Op deze dag wordt op het FoodFilmFestival in Amsterdam de ‘Red de Rijke Weide kaas’ gepresenteerd. Kaas die niet alleen ontzettend lekker is, maar die ook een toekomst biedt voor al het leven op het platteland.

Door de steeds grotere vraag naar melk wordt de landbouw in ons land steeds intensiever, ten koste van bloemen, bijen en weidevogels. Vogelbescherming wil de komende jaren één vijfde van het grasland in Nederland omzetten in bloemrijke weides. Dat is genoeg om melk, boter en kaas voor heel Nederland te produceren én om de weidevogels te redden.

Red de Rijke Weide Kaas (foto: Luc Hoogenstein)

Om die reden is Vogelbescherming vorig jaar met de campagne Red de Rijke Weide gestart. De bijbehorende petitie is inmiddels ruim 70.000 keer ondertekend. Met de petitie kunnen we zuivelfabrikanten en overheid overtuigen dat we samen met het grote publiek natuur op het platteland willen behouden.

Om te laten zien dat het produceren van melk èn het beschermen van weidevogels goed samen kan gaan, presenteert Vogelbescherming samen met biologische boerderij Pelleboer uit polder Mastenbroek, Natudis en biologische versgroothandel Kroon op zaterdag 10 mei om 16.00 uur de eerste ’Red de Rijke Weide Kaas'. Vanaf 15 mei is de kaas te koop bij de Natuurwinkel en de betere biologische speciaalzaken, verspreid over het hele land.

Scholekster (foto: Roy de Haas)

Door het kopen van deze kaas draagt de consument een euro per kilo kaas bij ter ondersteuning van de boeren die bij hun bedrijfsvoering rekening houden met de weidevogels die op hun land leven.

Kijk voor meer informatie op: www.redderijkeweide.nl en www.foodfilmfestival.nl.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Luc Hoogenstein; Roy de Haas, Agami.nl