Steenmarter VOOR EENMALIG GEBRUIK

Nieuwe zoogdierfilmpjes: de steenmarter

Zoogdiervereniging
28-MEI-2014 - De Zoogdiervereniging heeft met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Groen&Doen van een vijftal aansprekende soorten nieuwe, educatieve filmpjes gemaakt. De komende maanden lanceren wij deze filmpjes. De aftrap wordt gemaakt met de steenmarter.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

De Zoogdiervereniging heeft met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Groen&Doen van een vijftal aansprekende soorten nieuwe, educatieve filmpjes gemaakt. De komende maanden lanceren wij deze filmpjes. De aftrap wordt gemaakt met de steenmarter.

Steenmarter (foto: Ernst Dirksen)De steenmarter is bezig met een opmars in Nederland. Dit succes heeft ook een keerzijde. Want door zijn gedrag kan de steenmarter overlast veroorzaken. Het is een uitdaging hoe hiermee om te gaan.

Overlast van de steenmarter maakt veel emoties los. Dat is begrijpelijk, want doorgeknaagde autokabels en stankoverlast in huis zijn geen pretje. Nu verspreidt de steenmarter zich ook naar delen van het land waar hij al lange tijd niet meer voorkomt. En dus ook naar mensen die niet meer gewend zijn om met de steenmarter samen te leven. Gelukkig kan het wel, samenleven met de steenmarter. Veel overlast is te voorkomen, wanneer in huis of tuin tijdig de juiste maatregelen worden getroffen. Bij voorkeur preventief, want de wet staat veel maatregelen niet toe. Zoals het afsluiten van vaste verblijfplaatsen en het wegvangen of zelfs doden van steenmarters. Om die reden heeft de Zoogdiervereniging tijdens het Jaar van de Steenmarter in 2013 de website www.steenmarterinfo.nl gelanceerd. Hierop staan vele tips om te leren samenleven met de steenmarter.

Naast dat hij overlast kan veroorzaken is de steenmarter een prachtig zoogdier dat in Nederland in het wild voorkomt. Gaan steenmarters in winterslaap? Wanneer worden de jongen geboren? Waar komen steenmarters voor? Nu is er een nieuw filmpje dat antwoord geeft op deze vragen. Hierin wordt de levenswijze van de steenmarter door het jaar heen uitgelegd met mooie beelden en professionele animaties.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Zo leeft de steenmarter (film: Zoogdiervereniging)

De vijf nieuwe filmpjes komen de komende maanden beschikbaar via het YouTube-kanaal van de Zoogdiervereniging.

Tekst en film: Zoogdiervereniging
Foto: Ernst Dirksen