November: dagvlindermaand

De Vlinderstichting
1-DEC-2014 - Vroeger was er in november niet zoveel meer te beleven op dagvlindergebied, maar dit jaar is anders! Slechts op één dag in de afgelopen maand zijn er geen dagvlinders doorgegeven!

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vroeger was er in november niet zoveel meer te beleven op dagvlindergebied, maar dit jaar is anders! Slechts op één dag in de afgelopen maand zijn er geen dagvlinders doorgegeven!

Atalanta was de meest talrijke soort in november (foto: Kars Veling)Dat was op de in het hele land erg grijze en regenachtige zondag 16 november. Als er ergens in Nederland wat zon zou zijn geweest zouden ook die dag zeker wel vlinders zijn gezien, want zondag zijn veel vlinderliefhebbers op pad. Op alle andere dagen van november waren er vlinders, variërend van een enkele atalanta tot dagen met wel honderden vlinderwaarnemingen.

Er was zelfs gisteren 30 november, ook een zeer grijze dag, nog een vlinder actief. Een atalanta werd nog gezien op de Duurswouderheide door Teunis IJlsma. De atalanta is trouwens de grootleverancier van de vlindermeldingen op waarneming.nl en Telmee.nl. Verreweg de meeste meldingen in november waren van deze grote en opvallende trekvlinder. Vroeger trokken ze weg naar het zuiden om zich daar voort te planten. De nakomelingen kwamen dan het volgende voorjaar weer deze kant op, maar de laatste jaren zien we de atalanta steeds meer hier overwinteren. Als het een zachte winter wordt zullen veel het ook kunnen overleven.

Aantal vlinderwaarnemingen november (groen, linkeras) en aantal dagvlindersoorten (blauw, rechteras) (bron: NDFF)

Bruin blauwtje (foto: Kars Veling)Maar het was zeker niet alleen de atalanta die in de afgelopen maand actief was. Er zijn wel 13 dagen waarop vijf of meer soorten werden gezien en op 1 november zelfs 16 soorten! Ook later in de maand waren er meer vlinders actief zoals op de 17e, toen er 9 soorten en de 24ste toen er nog 8 soorten werden doorgegeven. In Maastricht werd op 22 november nog een bruin blauwtje gevonden en op 26 en 27 november kon hij nog levend en wel weer worden teruggevonden. Veel activiteit liet hij niet meer zien, maar hij was van een stengel op een blaadje gekropen. De afgelopen dagen is hij trouwens niet meer gezien. We kunnen er van uit gaan dat het vlinderseizoen nu wel echt over is. Er zullen nog wel wat vlinderwaarnemingen volgen in december, maar dat gaat dan vast om de overwinterende soorten als dagpauwoog en kleine vos. Ook zal op een zonnige niet te koude dag, een atalanta weer kunnen gaan vliegen op zoek naar de uiterst schaarse bloeiende planten voor nectar.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting