Plezier met schuim op het strand

Schuimfeestje op het strand!

Ecomare
14-MEI-2015 - Het gebeurt elk jaar en vaak meerdere keren. Toch is het altijd een feest: schuim op het strand! Langs de vloedlijn liggen soms meters brede stroken van schuim die tot over je knie reiken. Het lijkt alsof je door heel losse sneeuw loopt, die makkelijk met een windvlaag verder door de lucht stuift. Sommige mensen denken dat dit schuim een teken van vervuiling is, maar het is heel natuurlijk. Afgestorven algen worden door het water en de wind opgeklopt tot dit schuim. Vorige week laag het strand er vol mee.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het gebeurt elk jaar en vaak meerdere keren. Toch is het altijd een feest: schuim op het strand! Langs de vloedlijn liggen soms meters brede stroken van schuim die tot over je knie reiken. Het lijkt alsof je door heel losse sneeuw loopt, die makkelijk met een windvlaag verder door de lucht stuift. Sommige mensen denken dat dit schuim een teken van vervuiling is, maar het is heel natuurlijk. Afgestorven algen worden door het water en de wind opgeklopt tot dit schuim. Vorige week laag het strand er vol mee.

Bruine slijmalg
Eencellige algen bevatten veel eiwit. Net als het wit van een ei kan dit tot schuim geklopt worden. De voornaamste alg waarbij dit bij gebeurt heet bruine slijmalg of Phaeocystis. Vaak heeft het schuim een gelige kleur en na enkele dagen is het zo gemengd met fijn zand dat het er bruin en vies uitziet. Maar voor dat gebeurt hebben strandwandelaars, en vooral kinderen, er al heel wat lol van gehad door er doorheen te lopen en het schuim te laten vliegen.

Plezier met schuim op het strand (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Algenboei
De bruine slijmalg is een plant. Het groeit met behulp van zonlicht, stikstof en fosfaat. De alg zie je niet met het blote oog, alleen met een microscoop. Ze vormen vaak grote kolonies, waardoor de zee er bruin van kleurt. Dit wordt ook algenbloei genoemd. Als de algen afsterven en de zee is in beweging, dan klopt het slijm van de algen op tot schuim. In de winter is er te weinig licht voor de algen. Dan is er wel veel stikstof en fosfaat in de zee. In de lente komt er meer zonlicht en het water wordt warmer: ideale omstandigheden voor algen om snel te groeien. Wanneer de voedingsstoffen op zijn, sterven ze weer af en komen de schuimpartijen aanwaaien.

Het schuim kan tot hoog opgeklopt worden (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Plaagalg
Bruine slijmalg is niet giftig. Het wordt beschouwd als een niet-giftige plaagalg omdat grote hoeveelheden schuim kunnen leiden tot een zuurstoftekort in het water, wat nadelig is voor zeedieren. Na zo’n voorjaarsbloei duurt het enkele maanden voordat er genoeg voedingsstoffen in zee zijn voor deze algen om weer te groeien en te bloeien. In de zomer kan er dan weer een schuimfeestje zijn.

Meer weten?
Lees meer over bruine slijmalg in onze digitale encyclopedie.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen