bultrug thumbnail

Bultrug in de Oosterschelde

17-FEB-2015 - De walvis die zondag in de Oosterschelde is gesignaleerd, is een bultrug. De laatste jaren worden bultruggen vaker gesignaleerd, maar het blijft bijzonder. Na een eerste stranding in 2003 (Hoek van Holland), werden vrijwel jaarlijks één of meer bultruggen in Nederland gezien, waaronder twee keer een moeder met kalf.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De walvis die zondag in de Oosterschelde is gesignaleerd, is een bultrug. De laatste jaren worden bultruggen vaker gesignaleerd, maar het blijft bijzonder. Na een eerste stranding in 2003 (Hoek van Holland), werden vrijwel jaarlijks één of meer bultruggen in Nederland gezien, waaronder twee keer een moeder met kalf.

Hoewel bultruggen (Megaptera novaeangliae) wereldwijd regelmatig dicht bij kusten en in ondiepe baaien worden gezien, is een dier dat diep de Oosterschelde in zwemt, via de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug, uniek. Hoe lang de Bultrug hier blijft hangen kan afhangen van het voedselaanbod (scholen vis, zoals haring of sprot), en dat lijkt in de Oosterschelde niet bijzonder overvloedig. De Bultrug zwemt momenteel in het oostelijk deel van de Oosterschelde en om het dier een kans te geven weer terug, richting zee te zwemmen is het belangrijk afstand te houden en het dier zoveel mogelijk met rust te laten.

Bultrug (foto: Wanetta Ayers)

Meer informatie

Tekst: IMARES Wageningen UR
Foto: Wanetta Ayers