Madeliefje met rijp

Doe mee met de Eindejaars Plantenjacht

FLORON
20-DEC-2015 - FLORON en Tuintelling.nl organiseren voor de tweede keer een plantenjacht rond Oud & Nieuw. Tussen 25 december en 3 januari geen plantenliefhebbers een landelijk overzicht maken van alle planten die in bloei staan. Na de zeer warme november en recordzachte december verwachten we dat er meer bloeiende plantensoorten gevonden worden dan het al zeer grote aantal van 383 soorten een jaar geleden.

De herfst is overwegend zeer mild geweest dit jaar. Als het warme weer aanhoudt kunnen er in de decembermaand veel bloeiende planten worden gevonden. Het gaat bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen mogelijk ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje. Er valt dus ook in december, voor wie er oog voor heeft, nog van alles bloeiend waar te nemen.

Tijdens de eerste Eindejaars Plantenjacht vorig jaar zijn maar liefst 383 verschillende soorten bloeiend waargenomen. We zijn erg benieuwd of er dit jaar weer zo’n overdaad aan bloeiende planten zal zijn.

Hoe zal Gele ganzenbloem het doen dit jaar?

De Eindejaars Plantenjacht is een mooie aanleiding om er na een overdadige brunch of lunch op uit te trekken en de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei, in de tuin of tijdens een blokje om in stad of dorp.

Iedereen kan meedoen en de regels zijn eenvoudig:

  1. Kies een moment tussen 25 december (1e Kerstdag) en 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
  2. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Bloeiende wilde planten in je tuin doen ook mee. Losse meldingen van bloeiende planten mogen ook.
  3. Geef de resultaten door aan FLORON via www.plantenjacht.nl. Tuinwaarnemingen kan je doorgeven via www.tuintelling.nl. Je moet je dan wel aanmelden als tuinteller.

Is Madeliefje, nummer 1 van 2014, ook dit jaar weer de meest geziene winterbloeier?

Daarnaast worden op verschillende plaatsen in Nederland gezamenlijke wandelingen georganiseerd. Onder deskundige leiding ga je op zoek naar bloeiende planten. Kijk op www.plantenjacht.nl voor een overzicht van de wandelingen bij jou in de buurt. Om de meest algemene winterbloeiers te herkennen is er een zoekkaart gemaakt. Deze is te downloaden op www.plantenjacht.nl (pdf; 3,4 MB).

Doe mee en volg ons tijdens de jacht op Facebook! Hier kun je ook je belevenissen, bijzondere vondsten en foto’s delen.

Meer informatie vind je op www.plantenjacht.nl en onze Facebookpagina: FloronNederland. Luister in de Kerstvakantie ook naar de uitzendingen van Vroege Vogels.

Tekst: Edwin Dijkhuis en Leonie Tijsma, FLORON
Foto's: Baudewijn Odé; Cindy de Jonge