boomblauwtje kattenstaart primair

Ook uw tuin vol vlinders?

De Vlinderstichting
20-FEB-2017 - Het voorjaar klopt al voorzichtig op de deur en binnenkort gaan we weer volop aan de slag in de tuin. Veel mensen houden van een kleurige en geurige tuin en vlinders mogen daarin natuurlijk niet ontbreken. Er zijn veel goede vlinderplanten en het is niet moeilijk je tuin tot vlinderkroeg te maken. Maar is het niet nog leuker als je tuin een thuis is voor vlinders?

Dagpauwoog op de bekende vlinderstruik, maar er zijn veel meer goede nectarplantenVorige week was Tuinidee, een grote tuinbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar zijn zalen vol zaken die met tuinen te maken hebben. Dat ging om meubilair, verlichting en meer van dat soort hardware, maar natuurlijk was er ook volop aandacht voor de planten die je in de tuin kunt zetten. Ook De Vlinderstichting was daar met een stand en had heel veel belangstelling. Je merkt dat vlinders voor veel mensen een onlosmakelijk onderdeel van de tuin zijn. Om veel vlinders in je tuin te hebben is het belangrijk dat je bloeiende planten hebt van het vroege voorjaar tot ver in november. Daarbij moet je ook opletten dat de planten niet alleen maar bloemen hebben, maar dat ze ook nectar leveren. Enkelbloemige afrikaantjes bijvoorbeeld zijn prima vlinderplanten, maar die ver doorgekweekte dikke vette afrikanen met driedubbele bloemkroon hebben vlinders niets meer te bieden. Hoe simpeler en ‘natuurlijker’ de bloem is hoe beter die vaak is voor vlinders en andere insecten. Een grote tuin is mooi, maar ook een kleine tuin kan vlindertuin zijn. Zo hebben we, samen met Vivara, een vierkante meter vlindertuin ontwikkeld. Die planten zet je in maart/april in de grond en de hele zomer, tot ver in september heb je prachtige bloei en volop kansen voor vlinders en dat op maar 1 vierkante meter!

Veel belangstelling voor de stand van De Vlinderstichting op Tuinidee. Ook voor de vierkante meter vlindertuin met onder andere koninginnenkruid (links met distelvlinder) en kattenstaart (rechts met boomblauwtje)

De rups van citroenvlinder kan in je tuin vlinder worden als je sporkehout hebt staanNectar is van belang als brandstof voor vlinders. Hoe meer en sneller ze een volle nectartank hebben hoe beter ze zich kunnen voortplanten en hoe meer vlinders er komen. Daar kunnen we dus met onze tuin als kroeg prima voor zorgen. Als je ook wilt dat vlinders zich in je tuin kunnen voortplanten moet je de waardplanten hebben waar de rupsen op zijn gespecialiseerd. Die rupsen zijn vaak kieskeurig en kunnen maar leven van een of enkele verwante soorten. Als je zorgt voor die planten in je tuin, dan is je tuin een thuis voor die vlinders. Een stuk van het gazon niet meer maaien kan al zorgen dat er pinksterbloemen boven komen en dat is de waardplant van het oranjetipje, die trouwens ook judaspenning, een bekende tuinplant, gebruikt. Kleine klaver in het voormalig gazon is prima voor de rupsen van het icarusblauwtje en als er reigersbek staat kan zelfs een Rode Lijstsoort als het bruin blauwtje zich in je tuin voortplanten. De rupsen van citroenvlinder zijn te vinden op sporkehout, dat bovendien een uitstekende nectarplant is voor vlinders en bijen en de bessen ervan worden door vogels gegeten. Ook boomblauwtjes, die veel in tuinen te zien zijn, kunnen zich in het voorjaar voortplanten op de bloemknoppen van sporkehout. De generatie die in augustus vliegt, gebruikt bloemknoppen van klimop die dan volop aanwezig zijn.

Je tuin als thuis voor vlinders is dus helemaal niet zo moeilijk! De Vlinderstichting is momenteel bezig met een nieuwe brochure over meer vlinders in je tuin, die je kosteloos kunt ontvangen. Vul hier je gegevens in. Ook interesse in de vierkante meter vlindertuin kun je daar aangeven.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting