opgepotte brandnetel - primair

Opgepotte brandnetel voor atalanta

De Vlinderstichting
3-AUG-2017 - Veel mensen weten dat brandnetel een erg belangrijke plant is voor vlinders. Rupsen van kleine vos, dagpauwoog, atalanta, landkaartje en gehakkelde aurelia leven ervan. Toch hebben niet veel mensen hem in de tuin staan, bang dat hij met zijn wortelstokken de hele tuin in beslag neemt. Maar wat dacht je van brandnetel in een bloempot?

Deze rups had zijn kokertje verlaten en liep over het bladBrandnetel is een algemene plant in Nederland die op allerlei voedselrijke plaatsen groeit. Hij voelt zich vooral thuis in de buurt van bomen en struiken, maar kan op allerlei plekken goed gedijen. Voor vlinders is brandnetel een belangrijke plant. De rupsen van kleine vos, landkaartje en atalanta zijn er vrijwel helemaal van afhankelijk. Hun rupsen zijn erop gespecialiseerd. De rupsen van dagpauwoog en gehakkelde aurelia zijn iets minder kieskeurig, maar ook deze zijn gek op brandnetel. Als je dus een goede vlindertuin wilt hebben, een die zowel kroeg als kraamkamer is, dan kan brandnetel daar niet in ontbreken. Maar mensen houden niet van brandnetel. Enerzijds omdat er lelijke bulten op je kuiten komen als je er weer eens tegenaan bent gelopen, maar anderzijds omdat hij nogal kan woekeren en de hele tuin in beslag kan nemen. Die bulten zijn niet te voorkomen, maar het woekeren wel.

Het maken van een nieuw onderkomen voor de rups van de atalanta

Als het goed is wordt de rups over een paar weken een schitterende atalantaAls je brandnetels oppot en de bloempot in je tuin zet, dan heb je wel de lusten en de voortplantende vlinders, maar niet de lasten, want de pot pak je op en zet je neer waar je zelf maar wilt. En het werkt. We hebben nu al enige tijd wat potten in de tuin staan en gehakkelde aureliarupsen zijn er al op groot geworden en nu zitten er atalantarupsen in de bloempot. Deze zijn meestal niet te zien, want ze verbergen zich in samengesponnen bladeren. Maandagavond was er wel een te zien, die liep over een blad. Blijkbaar was deze toe aan een nieuw bladernestje. Zie foto's boven: hij kroop omhoog (1) en begon een takje, onder de topblaadjes, door te knagen (2). Al snel klapte de stengel naar beneden (3). Vervolgens kroop de rups naar die topblaadjes (4) en begon ze aan elkaar te spinnen (5), tot er een mooi vrijwel dicht kokertje ontstond (6), waarin de rups prima verborgen was. Deze zal nu verder eten en over een week of twee ergens in de brandnetel verpoppen. Eind augustus zal de vlinder tevoorschijn komen. Deze zal niet in de tuin blijven, maar wegtrekken naar het zuiden. Komend weekend, tijdens de landelijke Tuinvlindertelling zal de atalanta vast een van de meest getelde vlinders zijn, maar deze rupsen tellen nog niet mee.

Doet u ook mee aan de Tuinvlindertelling 4-6 augustus aanstaande? Download de gratis App ‘Vlindermee’ (voor zowel Android als iOS) of ga naar de website om uw tuintelling door te geven.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting