nachtvlinderlaken - primair

Nachtvlinders in de schijnwerper

De Vlinderstichting
14-AUG-2017 - De Nationale NachtvlinderNacht 2017 zal worden gehouden van 25 tot en met 27 augustus aanstaande. Dan zal op meer dan 100 plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. Veel van die locaties zijn publiek toegankelijk en bieden een prima manier om kennis te maken met deze boeiende diergroep. U bent van harte welkom om zelf het lichten en op veel plekken ook stropen, te ervaren.

Kinderen zijn gek op stropenBegin augustus was de Tuinvlindertelling en velen hebben meegedaan door een kwartier in hun tuin de vlinders te tellen. Atalanta, dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder, gamma-uil en muntvlinder. Maar wist u dat er meer dan 2.000 soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen? Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zien ze nog wel eens, maar nachtvlinders veel minder. De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust en deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet. Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat, moet je hulpmiddelen inzetten; lichten en stropen zijn de meest gebruikelijke.

Wat nachtvlinders op stroop, v.l.n.r. vierkantvlekuil, meidoornuil, goudvenstertje & rood weeskinderen

Wat nachtvlinders op licht, v.l.n.r. moeraswalstrospanner, appeltak, populierenpijlstaart & dromedaris

Lichtopstelling met gespannen deelnemers: wat zal er op af komen?Lichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verwart de nachtvlinders. Ze komen op het witte laken af dat zeer licht is, denken dat het dag is en gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je 50 of nog veel meer vlinders op je laken hebben zitten. Niet alle soorten komen op licht af en een andere manier om ze te zien te krijgen is door een zoete stof op bomen aan te brengen. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten. Als je dat niet geloofd kun je het zelf verifiëren door langs te komen op een van de openbare Nachtvlindernachtplekken. Omdat dat eind augustus is, kan er vanaf negen, half tien 's avonds al worden gestart in tegenstelling tot juni als het pas rond 11 uur 's avonds donker wordt. Op de site van de Nachtvlindernacht staan alle openbare locaties waar je naartoe kunt. Als er nog meer nachtvlinderaars zijn die het leuk vinden als er geïnteresseerden bij zijn, kunnen ze ook hun locatie nog aanmelden via de site. We zijn erg benieuwd hoeveel vlinders en vlinderliefhebbers er dit jaar op laken en stroop af zullen komen.

Tekst: Jurriën van Deijk & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling