Foto 1. Boommarter langs de Biesseltse Baan.

Kwetsbare populatie boommarters in Rijk van Nijmegen lijdt gevoelig verlies

Zoogdiervereniging
17-AUG-2017 - In het Rijk van Nijmegen leken tot nu toe alleen een aantal zwervende boommarters voor te komen. Recent werd echter een jong boommartervrouwtje dood gereden dat afgelopen zomer waarschijnlijk voor het eerst jongen had. Het is afwachten of de kleine populatie in het gebied dit verlies kan dragen of dat er voorlopig weer alleen af en toe een zwervende boommarter wordt gezien.

De boommarter is een zeldzame bewoner van allerlei bossen, inclusief moerasbos en bossen in recreatiegebieden. Behalve ten zuiden van de grote rivieren gaat het in ons land goed met de boommarter. In Zuid-Nederland zijn in het Nationaal Park de Biesbosch en in de omgeving van Bergen op Zoom kleine populaties aanwezig.

In het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Waal, werden de laatste boommarters in de jaren zeventig van de vorige eeuw waargenomen. Sinds enkele jaren worden in dit gebied weer sporadisch boommarters gezien. In juni 2014 werd langs de Biesseltse Baan een boommarter gefotografeerd en in maart 2017 werden twee verschillende individuen vastgelegd met een wildcamera in het Reichswald, net over de grens met Duitsland.

Boommarter in wintervacht in het Reichswald, net over de grens met Duitsland

Deze hernieuwde aanwezigheid van boommarters in het Rijk van Nijmegen leek aanvankelijk betrekking te hebben op zwervers: het ging steeds om ‘losse’ waarnemingen op locaties die ver uit elkaar lagen. Een melding op 11 augustus van een dode boommarter op de Heumense Baan, een provinciale weg in het Rijk van Nijmegen tussen Groesbeek en Molenhoek, leek ook in dit patroon te passen.

Boommartervrouwtje uit het Rijk van Nijmegen, dood gevonden langs de Heumense Baan

Groot was de verrassing toen uit onderzoek bleek dat het een jong vrouwtje betrof, dat afgelopen zomer zeer waarschijnlijk voor het eerst jongen had. Met een beetje geluk zijn de jongen nu net zelfstandig. De populatie boommarters in het Rijk van Nijmegen is niet erg groot en de dood van dit zich voortplantende vrouwtje is een groot verlies voor de populatie in dit gebied. Het is afwachten of de gevestigde populatie dit verlies kan dragen of dat er voorlopig alleen af en toe weer zwervende boommarters zullen worden aangetroffen.

Dit ongeval maakt ook duidelijk dat op veel verbindingswegen in het Rijk van Nijmegen te hard wordt gereden. Op de Heumense Baan mag maximaal 60 km/u worden gereden, maar op de nabije Mookse Baan zelfs 80 km/u. Voor veel diersoorten en zeker voor boommarters is 60 km/u redelijk veilig, mits men zich aan die snelheid houdt. Beide wegen zullen voorlopig een bedreiging blijven vormen voor de boommarters in dit gebied, omdat automobilisten zich ’s nachts niet aan de maximum snelheid houden. Het is te hopen dat de gemeente Groesbeek maatregelen neemt om de snelheid van het verkeer te beperken.

Tekst: Maurice La Haye & Gerard Müskens, Zoogdiervereniging
Foto's: Ruud van Dongen (leadfoto: boommarter langs de Biesseltse Baan); Rob Koelman; Johan Thissen; Maurice La Haye