Kinderen spelen in de rivier

Zomer: pas op voor hittestress!

Atlas Natuurlijk Kapitaal
28-JUN-2018 - De zomer is pas net officieel begonnen, maar de zomerse temperaturen zijn al bijna twee maanden in het land. De maand mei had de hoogste gemiddelde maandtemperatuur gemeten sinds 1901. En we ervoeren al bijna de eerste hittegolf van het jaar. Met deze warmte ligt ook een gevaar voor de gezondheid op de loer: hittestress.

Hoge temperaturen zorgen in eerste instantie voor veel vertier. De terrasjes zitten vol, de picknickkleden worden neergelegd in de parken en kinderen spelen de hele dag buiten. Aanhoudende hoge temperaturen kunnen echter ook voor ongemak zorgen. Mensen slapen slechter, raken vermoeid, krijgen hoofdpijn of huidklachten en kunnen zich slecht concentreren.

Hoge luchtvochtigheid

Kinderen zoeken verkoeling in een rivierIn Nederland hebben we te maken met een hoge luchtvochtigheid. Tel daar een temperatuur van meer dan 30° of zelfs 35° Celsius bij op, en het lichaam krijgt ernstige moeite met functioneren, doordat het lichaam zijn warmte moeilijker kwijt kan. Ouderen en kinderen zijn extra kwetsbaar omdat zij meer moeite hebben hun lichaamstemperatuur te reguleren. Bovendien drogen ouderen en kinderen sneller uit omdat zij op hete dagen minder uit zichzelf drinken.

Als het KNMI vier dagen achtereen 27° Celsius of hoger verwacht, activeert het RIVM  het Nationale Hitteplan (pfd: 259 KB). In het plan staan eenvoudige maatregelen om de hitte de baas te blijven. Denk aan voldoende drinken, dunne kleding dragen, de woning koel houden en voor elkaar zorgen.

Congres Hittestress

De verwachting is dat het aantal hete dagen gaat toenemen door klimaatverandering, en dat we vaker te maken zullen krijgen met aanhoudende hoge temperaturen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor hittestress. Afgelopen maandag 25 juni is het eerste Congres Hittestress geweest op het initiatief van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). Tijdens dit congres zijn vragen aan de orde gesteld als: Wat is er bekend over hittestress? Wat doet hittestress met je gezondheid? Wat is de invloed van hittestress op de natuur?

Hoe zit het in mijn omgeving?

Ook steeds meer steden zien het belang van verkoeling in de stad, en realiseren meer groen om de temperatuur te verlagen. Inwoners van steden hebben het tijdens hete dagen extra te verduren omdat de stad door al haar steen en asfalt warmer wordt dan het buitengebied. Bovendien blijft de warmte ’s avonds en ’s nachts ook nog eens hangen. Op onze kaart Stedelijk hitte-eiland effect in Nederland kan je zien wat het effect is in jouw omgeving.

Stedelijk hitte-eiland effect

De zomer duurt nog drie maanden, dus wees voorbereid als er een hittegolf aanbreekt!

Meer weten over de kaarten? Lees ons artikel van vorige zomer!

Tekst: Channah Betgen, Atlas Natuurlijk Kapitaal
Foto: Mediatheek Rijksoverheid
Kaart: Atlas Natuurlijk Kapitaal