Limonium vulgare. Lamsoor

Flora Zeelandica: meesterwerk over de Zeeuwse flora

FLORON
27-JUN-2018 - Afgelopen vrijdag werd de Flora Zeelandica gepresenteerd. Dit boek beschrijft alle 1.700 in Zeeland voorkomende planten. Bijzonder aan dit meesterwerk is dat het geheel geschreven is door vrijwilligers én dat ze dit in slechts drie jaar hebben gedaan.

Het resultaat mag er zijn: een nieuw standaardwerk over de Zeeuwse flora dat zijn weerga niet kent. De ruim 1.000 bladzijden dikke, en vier kilo wegende Flora Zeelandica beschrijft alle 1.300 wilde of ingeburgerde plantensoorten. Het boek bevat fraaie kleurenfoto’s, verspreidingskaarten en extra informatie over de trends en de wettelijke beschermingsstatus van de planten. De 400 niet-ingeburgerde soorten worden ook kort besproken. In 20 inleidende hoofdstukken komt de plantengroei van alle karakteristieke Zeeuwse landschappen aan bod.

Gedeputeerde Carla Schönknecht met het eerste exemplaar van de Flora ZeelandicaBijzonder aan de Flora Zeelandica is dat het volledig het werk is van vrijwilligers. Enkele honderden floristen inventariseerden vrijwel iedere vierkante kilometer Zeeland op de aanwezige plantensoorten. Onder leiding van Peter Meininger heeft een twintigtal overwegend Zeeuwse floristen gewerkt aan de informatieve inleidende hoofdstukken. Tientallen vrijwilligers leverden foto’s. Peter Meininger nam alle soortteksten en de redactie voor zijn rekening. Dit meesterwerk is in slechts drie jaar gerealiseerd: een ongekende prestatie.

Boekpresentatie

De boekpresentatie vond op 22 juni 2018 plaats in het Provinciehuis in Middelburg. Het eerste exemplaar werd door FLORON-directeur Rob van Westrienen overhandigd aan gedeputeerde Carla Schönknecht. “Dit boek is gerealiseerd met de hulp van honderden vrijwilligers, die volhard hebben in de verwezenlijking van hun droom om met de Flora Zeelandica een nieuwe standaard te zetten. Het laat maar weer eens zien dat wij Zeeuwen tot veel in staat zijn”, aldus de trotse Schönknecht.

Goessche Diep Fondsprijs

Ter afsluiting reikte Commissaris van de Koning Han Polman de Goessche Diep Fondsprijs uit aan Peter Meininger. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland kent deze prijs, inclusief een geldbedrag van 2.500 euro, jaarlijks toe als 'blijk van waardering voor excellent werk en/of opvallend initiatief' op het gebied van natuur- of cultuurbehoud in Zeeland.

Peter Meininger krijgt de Goessche Diep Fondsprijs uit handen van Commissaris van de Koning Han Polman

Flora Zeelandica is nu te koop

De Flora Zeelandica is nu verkrijgbaar via de webshop van FLORON en RAVON en bij enkele Zeeuwse boekhandels. Het boek kost 35 euro als het wordt opgehaald bij het Landelijk Bureau van FLORON in Nijmegen of één van de boekhandels, en 45 euro inclusief verzending.

Tekst: Leonie Tijsma, FLORON
Foto's: Rutger Barendse, Saxifraga (leadfoto: lamsoor); Rosa Meininger