Logo Zeeuwse boekenprijs

Flora Zeelandica beste Zeeuwse wetenschappelijke uitgave van 2018

FLORON
6-NOV-2018 - Tijdens de prijsuitreiking van het Zeeuwse boek van het jaar op zaterdag 3 november werd de Flora Zeelandica verkozen tot de Beste wetenschappelijke uitgave van 2018. De jury sprak veel lovende woorden over het “indrukwekkende meesterwerk”.

Dat de Flora Zeelandica bij floristen en ecologen goed ontvangen werd, bleek wel toen het boek binnen enkele maanden uitverkocht was. Ook de jury van de Zeeuwse boekenprijs was erg enthousiast; de Flora Zeelandica stond op de shortlist voor het Zeeuwse boek van het jaar 2018 en dong met vier andere boeken naar deze prestigieuze prijs.

“Een ode aan de Zeeuwse flora dat bij iedere Zeeuw in de boekenkast moet staan”

Onderdeel van de prijs zijn de drie 'accolades'. Dit zijn extra waarderingen voor het beste debuut, het beste jeugdboek en de beste wetenschappelijke uitgave. De Flora Zeelandica kreeg de accolade voor de beste wetenschappelijke uitgave. De felbegeerde Zeeuwse boekenprijs ging uiteindelijk naar Franca Treur met haar roman 'Hoor nu mijn stem'.

Het beeldje voor ieder van de vijf boeken uit de shortlist en de accolade voor de beste wetenschappelijke uitgave

Flora Zeelandica

Flora Zeelandica

Op initiatief en onder redactie van Peter Meininger werd de Flora Zeelandica gerealiseerd. Honderden vrijwilligers inventariseerden iedere vierkante kilometer van Zeeland. Vijftien medewerkers schreven de inleidende hoofdstukken en tientallen fotografen leverden in totaal 2000 fraaie foto’s. Peter stond ook aan de lat voor alle soortbeschrijvingen. In slechts drie jaar heeft dit geleid tot een imposant boek van 4,2 kilo, 1008 bladzijden en beschrijvingen van de 1300 inheemse en ingeburgerde plantensoorten en de plantengroei van de karakteristieke landschappen van Zeeland.

Dit was het Prins Bernhard Cultuurfonds niet ontgaan. Tijdens de boekpresentatie op 28 juni 2018 ontving Peter Meininger de Goessche Diep Fondsprijs uit handen van Han Polman, Commissaris van de Koning. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland kent deze prijs slechts incidenteel toe als 'blijk van waardering voor excellent werk en/of opvallend initiatief' op het gebied van natuur- of cultuurbehoud in Zeeland. De accolade voor de beste wetenschappelijke uitgave is de tweede mooie prijs voor de Flora Zeelandica.

Herduk

Vanwege het grote succes wordt de Flora Zeelandica momenteel herdrukt. Vanaf 1 december is het boek weer beschikbaar in de grotere Zeeuwse boekhandels. Het boek is nu al te koop via de webshop van FLORON en RAVON (verzending rond 1 december) en is ook op de FLORON-dag op zaterdag 8 december in Nijmegen te verkrijgen. Voor €39,50 (+ eventueel €10 verzendkosten bij online bestellen) is het meesterwerk voor jou!

Tekst: Leonie Tijsma, FLORON
Foto's: Stichting Zeeuwse Boekenprijs (leadfoto: logo); Greetje Boerma; FLORON