Fruitschaal met huismoeders - primair

Rotfruitschaal voor dag- en nachtvlinders

De Vlinderstichting
10-SEP-2018 - Het is september en dat is de maand dat veel fruit rijp en overrijp wordt. Dat laatste is een heerlijke voedselbron voor vlinders. Rot fruit wordt druk bezocht door zowel dag- als nachtvlinders. Verzamel je rotte fruit op een schaal buiten in je tuin en je kunt ze prima bekijken.

Bont zandoogje is regelmatig op rot fruit aan te treffen, vooral vrouwtjesNiet alle vlinders zullen op fruit afkomen, maar er zijn een paar soorten dagvlinders die daar vaak op worden aangetroffen. De atalanta is er zo eentje. Zeker nu en de komende weken is de atalanta veel aanwezig omdat de nakomelingen van onze voorjaarsvlinders er nu zijn, maar deze zijn en worden aangevuld met vele atalanta’s uit noordelijker streken, zoals Scandinavië. Deze trekken later nog door naar het zuiden en hebben voor die tocht voedsel nodig om de grote afstand naar zuidelijk Europa te kunnen overbruggen. Het fruit is daarvoor een gewilde bron. Ook het bont zandoogje wordt er regelmatig op gevonden, vooral de vrouwtjes. Dit zandoogje is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen en komt nu in heel veel tuinen voor. Ook van de gehakkelde aurelia is bekend dat ze op valfruit en op overrijpe bramen te vinden zijn en ook deze is goed te lokken met behulp van een rotfruitschaal. De nu aanwezige gehakkelde aurelia's gaan als vlinder de winter door en hebben behoefte aan een flinke wintervoorraad.

De huismoeder drinkt, met haar lange roltong, uit de druivenOok ’s avonds is de schaal in trek. Naast slakken, oorwurmen en andere kleine diertjes zijn er ook nachtvlinders op aan te treffen. Een van de meest talrijke op dit moment is de huismoeder. Deze grote uil is soms wel met vijf of meer op een schaal aanwezig. Met de lange roltong drinken ze het rotte vruchtensap. Huismoeders zijn erg variabel wat kleur betreft. Van vrijwel effen kaneelbruin tot zeer bont gekleurde exemplaren kom je tegen (zie leadfoto). Andere opvallende nachtvlinders op fruit zijn agaatvlinder en roesje. Dit zijn algemene vlinders die in het hele land voorkomen en ook vaak in tuinen te vinden zijn. Bijkomend voordeel van zo’n rotfruitschaal is trouwens dat je daarmee de wespen van je terrastafel met limonade kunt weglokken. Deze zullen zich op en bij de schaal ophouden, zodat wij er minder last van hebben. Verzamel je rotte fruit, en maak zelf ook een rotfruitschaal in je tuin. Je zult versteld staan wat je er op te zien krijgt, zowel overdag als ’s nachts.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: rotfruitschaal met huismoeders)