brandganzen

Provincie Zuid-Holland zoekt akkerbeschermers voor pilot diervriendelijk ganzenbeheer

Provincie Zuid-Holland
23-NOV-2018 - In januari 2019 gaat de provincie Zuid-Holland samen met de Dierenbescherming van start met een pilot om ganzen op een diervriendelijke manier te verjagen bij twee agrarische ondernemingen, zonder afschot. Woon jij in de omgeving van de Hoeksche Waard of het Groene Hart en wil jij graag op een positieve wijze bijdragen aan een oplossing voor de ganzenoverlast? Meld je dan aan voor de pilot.

Het aantal ganzen in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jaarlijks worden er in Nederland een kwart miljoen ganzen gedood, om schade aan onder meer gewassen en de natuur te beperken. Bekend is dat intensieve verjaging met niet-dodende maatregelen lokale schade kan voorkomen. Dat betekent winst voor de gans en de boer.

In de praktijk is het lastig om ganzen intensief te verjagen. Uiteraard pleegt elke agrariër de inspanning die hij/zij kan leveren dat is ook een voorwaarde om afschot uit te mogen voeren. Maar deze inspanning blijkt niet overal genoeg te zijn. De Dierenbescherming, de provincie Zuid-Holland en twee agrarische ondernemingen willen daarom kijken of het mogelijk is om met een team van vrijwilligers ganzen effectief en diervriendelijk te verjagen.

Het voornemen is om in januari 2019 te starten met een pilot diervriendelijk ganzenbeheer bij twee agrariërs. De locaties van de pilot zijn de Buitendijk in Strijensas (locatie 1) en het Hoogeind in Driebruggen (locatie 2). De Dierenbescherming ondersteunt in het werven van de vrijwilligers. Woon jij in de omgeving van de Hoeksche Waard of het Groene Hart en wil jij graag op een positieve wijze bijdragen aan een oplossing voor de ganzenoverlast? Meld je dan hier aan voor de pilot.

Meer informatie

  • Aanmeldpagina met alle informatie over de pilot diervriendelijker ganzenbeheer op de site van de Dierenbescherming
  • Bekijk hier zeven filmpjes met verschillende invalshoeken op het ganzenbeleid, zoals dat van de akkerbouwer, de jager en de dierenbeschermer

Tekst: Violet van Houwelingen, Provincie Zuid-Holland
Foto: Kees Mostert (leadfoto: brandganzen)