Dood doet Leven: Raaf op een kadaver

Dood doet Leven! Ontdek het nu LIVE

ARK Rewilding Nederland, Staatsbosbeheer
30-JAN-2019 - Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en BuitenGewoon geven je een uniek kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood. Voor het eerst kunnen we via KadaverCam Livestream kijken naar een dood ree en vooral naar de dieren die daar op af komen.

Na het succes van vorig jaar, gaat BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, dit jaar weer van start met een reeks livestreams vanuit de Gelderse natuur. Iedere maand zal er op het YouTube-kanaal van Buitengewoon een nieuwe stream te zien zijn. Kijk je mee?

Uniek in Nederland

Het Dood doet Leven project van onder meer ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer verschijnt als eerste voor de camera. De livestream vanuit de Gelderse Poort geeft je een uniek kijkje in de oneindige cyclus van leven en dood. Het is de de eerste keer dat we live kunnen kijken naar een dood ree en vooral naar de dieren die daar weer op af komen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
KadaverCam Livestream (Bron: BuitenGewoon)

Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar zij vandaan komen. Eén van deze dode reeën ligt nu voor de camera van Buitengewoon.

Zeldzame dieren profiteren

Tal van zeldzame dieren zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van grote kadavers. Omdat veel dode dieren niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het behoorlijk moeilijk. Zo zijn bijvoorbeeld raaf en zwarte wouw nog steeds zeldzaam.

Meer dieren dan je zou denken, doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt, zou je ‘lijkenpikkers’ kunnen zien. Overdag heb je kans op vogels zoals buizerd, ekster en koolmees. En heel misschien komen er wel raven langs. En als aan het einde van de middag de duisternis invalt, dan wordt het echt spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen.

Download hier het gratis PDF-bestand met ‘lijkenpikkers’ van ARK Natuurontwikkeling. Welke dieren kan jij afstrepen? Meer weten? Bezoek dan dooddoetleven.nl.

Tekst: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer en Bart Beekers, ARK Natuurontwikkeling
Video (livestream): BuitenGewoon, Omroep Gelderland
Foto: Bildagentur Zoonar