Ook meer dood hout in steden

EIS Kenniscentrum Insecten, HAS Hogeschool
26-MRT-2019 - Dood hout zorgt voor de huisvesting van een groot aantal soorten insecten. Bij dood hout denkt men vaak aan bosgebieden, maar ook in de stad staan veel bomen. En óók in de stad kan dood hout ingezet worden voor de biodiversiteit.

Het is goed om in bossen zo veel mogelijk dood hout te laten liggen. Hiermee wordt de biodiversiteit flink gestimuleerd. Voor een groot aantal soorten is dood hout zelfs cruciaal voor de levenscyclus. Deze soorten bevinden zich met name onder de insecten, zoals vele vliegen, kevers, wantsen, wespen, mieren en vlinders. Natuurlijk zijn er ook veel andere soorten van afhankelijk, bijvoorbeeld paddenstoelen en mossen. 

De kortvleugelboorkever (Valgus hemipterus) leeft graag in dode boomstammen, ook in de stad

In de stad staan ook veel bomen, bijvoorbeeld in parken, lanen of tuinen. Hier worden bomen vaak maar tot een bepaalde hoogte getolereerd en relatief snel als ‘gevaarlijk’ betiteld. Na kap worden de bomen helaas vaak afgevoerd. Het zou goed zijn voor de biodiversiteit in de stad om gekapte bomen ook eens te laten liggen. Dat kan bijvoorbeeld prima in bosschages of kleine bosjes.

De stammen kunnen ook op leuke manieren voor de mens worden ingezet. Zo kunnen ze gebruikt worden als fietsenrekken, bankjes of andere gebruiksvoorwerpen. In steeds meer parken en op schoolpleinen wordt nu al dood hout gebruikt als speeltoestel. Zo heeft de mens plezier van deze oude stammen en kunnen insecten zich er ontwikkelen. Door het gebruik op een schoolplein kan er meteen een educatieve rol aan gegeven worden. Hierdoor kunnen kinderen leren hoe boeiend kleine kriebelbeestjes kunnen zijn.

Door het dode hout op deze manier te gebruiken, kunnen we niet alleen in het bos de insecten bevorderden, maar zelfs rondom onze huizen. Want ook in de stad verdient de natuur een plek!

‘Bankjes’ van boomstammen in Utrecht

Speeltoestel in Wilp, gemaakt van boomstammen

Tekst: Judith Leussink, HAS Hogeschool en Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto’s: Theodoor Heijerman (leadtoto: boomstam als fietsenrek in Amersfoort); Jinze Noordijk; Judith Leussink