Atlassen in nieuw jasje gestoken

Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal
16-MEI-2019 - De Atlas Leefomgeving, de Atlas Natuurlijk Kapitaal en de Nationale Energie Atlas zijn klaar voor de toekomst. Alle drie de Atlassen zijn omgezet naar een nieuwe omgeving. Wat is er anders?

Voor wie de Atlassen nog niet kent, even een inleiding. De Atlassen bieden informatie en handelingsperspectieven om de leefomgeving groen en gezond in te richten. Zo wijst de Atlas Leefomgeving de weg naar actuele en verantwoorde informatie over milieu en gezondheid. De Atlas Natuurlijk Kapitaal biedt actuele informatie over natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten. En de Nationale EnergieAtlas is hét platform voor informatie over duurzame energie in Nederland. Deze Atlassen zijn alle drie verhuisd naar een nieuwe omgeving.

Beter vindbaar, toegankelijker en verbeterde zoekfunctie

De homepages van de Atlas Leefomgeving en de Atlas Natuurlijk Kapitaal zijn duidelijker ingericht. U kunt nu sneller de informatie vinden die u zoekt. U kunt vanaf nu de berichten doorzoeken op trefwoorden. Ook hebben wij de zoekfunctie voor de gehele website verbeterd. Nieuw is ook dat u de kaarten terugvindt in de zoekresultaten! En de Atlassen werken nu beter op uw tablet. Niet alleen kunt u gemakkelijker informatie vinden op de Atlassen, ook zijn de Atlassen beter vindbaar. De pagina’s met achtergrondinformatie waren al vindbaar via Google. Maar nu kan Google ook de kaarten en de uitleg van de kaarten (de bijsluiters) doorzoeken. Leuk, want zo kunnen meer mensen onze kaarten vinden én bekijken. Bovendien voldoen de Atlaswebsites nu beter aan de webrichtlijnen en de toegankelijkheidseisen voor Rijksoverheidswebsites. Als Atlas vinden wij het heel belangrijk dat onze informatie voor iedereen toegankelijk is.   

Gebruikersvriendelijkere kaartviewer

Onze kaartviewer hebben we ook gebruikersvriendelijker gemaakt. De vensters met extra informatie kunt u voortaan wegklappen. Zo heeft u een mooi breed kaartbeeld. De kaarten zijn nog steeds gemakkelijk te delen via een permalink. Dat is een link die blijvend naar dezelfde informatie verwijst. Nieuw is ook dat kaarten die in een Europese projectie zijn gemaakt, op de Atlassen kunnen worden getoond. Eerst kon de kaartviewer alleen via het Nederlandse coördinatensysteem (het zogeheten Rijksdriehoekstelsel) opgebouwde kaarten laten zien. De kaartviewer kan nu ook kaarten uit andere Europese landen laten zien. Handig, want dit maakt het eenvoudiger om data van over de grens aan elkaar te koppelen. Daarnaast kun je nu kijken welke effecten ontwikkelingen in naburige landen op ons land kunnen hebben. Zie bijvoorbeeld de kaart Overstroombaar gebied in Vlaanderen. U ziet dat het overstromingsrisico in Vlaanderen langs de Limburgse grens groot is. Als deze gebieden overstromen, kan dit ook consequenties hebben voor naburige gemeenten in ons land.

Kaart Overstroombaar gebied Vlaanderen

Kaartviewer niet zichtbaar in Internet Explorer

Goed om te weten is dat u de kaartviewer niet kunt bekijken in Internet Explorer. Internet Explorer is een verouderde browser en Microsoft ondersteunt deze browser niet langer. Gebruik dus Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge of een andere browser om de kaarten te bekijken.

Nieuwe functionaliteiten

U vindt ook oude en vertrouwde functionaliteiten terug. Zoals de meldfunctie voor natte koeltorens. En de mogelijkheid om informatie op locatie vinden. Er zijn ook een aantal leuke tools terug van weggeweest. Zo kunt u met de tekentool op onze kaarten tekenen. Met de liniaaltool kunt u met een paar klikken de afstand tussen twee locaties meten. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als u wilt weten hoever uw huis af ligt van een (indicatieve) magneetveldzone. Dit kunt u met een paar klikken meten op onze kaart Bovengrondse hoogspanningslijnen. Als u een mooie fietsroute wilt plannen langs onze Rijksmonumenten, dan kunt u de kaarten Fietsnetwerken en Rijksmonumenten combineren. Met de liniaaltool kunt u een mooie route uitstippelen, op maat voor uw conditie!

Kaarten Fietsnetwerken en Rijksmonumenten

Regionale kaarten beter vindbaar

De regionale kaarten zijn nu ook beter vindbaar. Eerst vond u deze kaarten in de regionale kaartenmap, niet geordend op thema. Nu staan de Zeehondentellingen van provincie Zeeland netjes bij het thema Natuur. En de Waterwingebieden van provincie Gelderland vindt u onder het thema Water bij het subthema Drinkwater.

Achter de schermen

De grootste aanpassing gebeurde achter de schermen. Het beheer van de kaarten is nu een stuk gemakkelijker en flexibeler. We kunnen kaarten simpeler toevoegen. Deze hoeven niet meer te voldoen aan één type databestand (of protocol). Dit maakt dat we minder hoeven te vragen van bronhouders. Bronhouders kunnen nu hun data dus sneller laten zien in de Atlassen.

Werk in uitvoering

We zijn er bijna. Maar net zoals bij alle verhuizingen kan er een peertje blijven hangen. Het kan zijn dat door de verhuizing pagina’s of functionaliteiten nog niet helemaal naar verwachting werken. Ook staat er nog een aantal dingen op stapel. Bijvoorbeeld een meertalige kaartviewer. De Atlassen staan in hun nieuwe jasje, maar dat betekent niet dat ons werk klaar is! Neem vooral een kijkje op de Atlassen! Valt u iets op? Aarzel dan niet om het ons te laten weten. Dan gaan wij er mee aan de slag.

Tekst: Channah Betgen en Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Kaarten en foto: Atlas Leefomgeving