Extra wandelverbinding in Wilnis

Provincie Utrecht
14-JUL-2019 - Prachtige natuur en een avontuurlijke oversteek met een trekpontje over de Veldwetering. De provincie Utrecht heeft in Galgenland in Wilnis een wandelverbinding dwars door de weilanden gemaakt, tussen de knooppunten 46 en 47 van het wandelnetwerk in het Groene Hart. Speciaal voor rustzoekers en liefhebbers van weidevogels en kleurrijke planten in het veenweidegebied.

Het trekpontje is aangelegd in natuurperceel Galgenland aan de Gagelweg in Wilnis (knooppunt 46). U loopt door de prachtige natuur van Staatsbosbeheer, steekt met het pontje de Veldwetering over en wandelt via het grasland van een agrariër richting de Veenkade (knooppunt 47). Of andersom natuurlijk.

Winnaar limerick-wedstrijd

Om de opening van de nieuwe wandelverbinding te vieren, is een limerick-wedstrijd gehouden. Winnaar is Jan van der Torre uit Wilnis. Zijn limerick is geplaatst op het bankje vlakbij het pontje. Daar kunnen wandelaars met de volgende woorden in het achterhoofd even uitblazen en genieten van het uitzicht:

  

Ik sta op een pontje in Wilnis

De natuur is hier stil, er is niks mis

Het is daarom heel fijn

Om hier soms te zijn

Even weg van de appjes en nieuwsclicks

Veenweidelandschap

Het trekpontje komt voort uit het Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen. Dat heeft de provincie in 2010 gesloten met negen gebiedspartijen om het veenweidelandschap van Groot Wilnis-Vinkeveen te behouden en verder te ontwikkelen. Ook recreatie hoort hierbij.

TrekpontjeGroot Wilnis-Vinkeveen

Agenda Vitaal Platteland

Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen is onderdeel van de Agenda Vitaal Platteland (AVP) van de provincie Utrecht. De provincie werkt aan een krachtig en vitaal landelijk gebied, met een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Een gebied waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen. De AVP is daarbij een belangrijk middel.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Groot Wilnis-Vinkeveen 2010 - 2020 (Bron: Maarten Koch)

Tekst en foto's: provincie Utrecht
Film: Maarten Koch