grauwe bandspanner - primair

Grauwe bandspanner: nieuwe nachtvlinder voor Nederland

De Vlinderstichting
14-OKT-2019 - In de Vijlenerbossen in Zuid-Limburg is, in een lichtval, een grauwe bandspanner aangetroffen. Deze nachtvlinder was nog niet eerder in ons land gezien. De dichtstbijzijnde vliegplaatsen liggen op respectievelijk 45 en 30 kilometer in België en Duitsland.

In het Vijlenerbos in het uiterste zuiden van Limburg worden vaker nieuwe nachtvlindersoorten voor ons land ontdekt. Dat komt door de zuidelijke ligging: veel soorten rukken immers op vanuit het zuiden, maar ook omdat nachtvlinders daar zeer intensief worden onderzocht. Nachtvlinderkenner Marcel Prick is er zeer regelmatig te vinden. In het oktobernummer van het tijdschrift van de NEV, Entomologische Berichten (79 (5): 196), doet hij verslag van zijn ontdekking van de grauwe bandspanner (Epirrhoe molluginata). In 2016 ontdekte Prick er ook al de witte sparspanner.

De grauwe bandspanner uit het Vijlenerbos

Marcel Prick trof op 30 juni 2019 ’s morgens vroeg na een tropische nacht met ter plekke een minimumtemperatuur van 22 graden in een kistval een spanner aan, die op het eerste gezicht op een afwijkende vorm van de gewone bandspanner (Epirrhoe alternata) leek. Na raadpleging van literatuur, de website Lepiforum.de en vergelijking met collectiemateriaal, bleek het echter te gaan om een vrouwtje van de grauwe bandspanner. In België is dit een zeer zeldzame soort, die tot nu toe slechts in de provincies Luxemburg en Luik is gezien. De dichtstbijzijnde locatie is de Vallée de la Holzwarche, 45 kilometer verwijderd van het Vijlenerbos. In Duitsland is bij Monschau, op 30 kilometer afstand ook een vliegplaats. De rupsen leven op allerlei walstrosoorten, die ook in de Vijlenerbossen volop aanwezig zijn. Gelet op het feit dat zich op relatief korte afstand populaties van de grauwe bandspanner bevinden, bestaat de mogelijkheid dat er spoedig nieuwe individuen zullen opduiken, die op termijn voor een populatie in de voor de soort geschikte Vijlenerbossen zouden kunnen zorgen.

Tekst: Marcel Prick & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Marcel Prick