Reeën

Faunapassage onder Biltse Rading verbindt natuur

Provincie Utrecht
2-FEB-2020 - Op de Biltse Rading in Utrecht is gestart met de aanleg van een faunapassage. De tunnel verbindt de natuur in de regio straks met elkaar en vergroot de biodiversiteit. Dieren als egels, marterachtigen, vleermuizen, ringslangen, dassen, vossen en reeën kunnen via de tunnel veilig onder de weg door naar andere natuurgebieden.

De tunnel vergroot het leefgebied van de dieren en versterkt de natuur. Marieke Fleer is projectleider van de bouw van de tunnel namens de gemeente Utrecht: "Nederland ligt vol met spoorwegen, kanalen en wegen. Die sluiten de dieren op in kleine gebiedjes. Dit project zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen verspreiden." 

Sporen 

Als de tunnel er straks is, wordt in de gaten gehouden of de dieren er ook echt gebruik van maken. Fleer: "Dat kunnen we aan de sporen zien."

Groenstrook 

De tunnel wordt twee meter hoog, drie meter breed en 35 meter lang en verbindt de Voordorpse polder met Fort Voordorp. Het is onderdeel van een groenstrook die loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.  

Samenwerking 

De aanleg van de faunatunnel is een samenwerking van het Utrechts Landschap, gemeenten De Bilt en Utrecht en de provincie Utrecht. Het hele project kost 1 miljoen euro. 70 procent wordt betaald met subsidie van de provincie Utrecht.  

Nog een tunnel

Later dit jaar wordt eenzelfde soort faunatunnel aangelegd onder de N237 bij De Bilt. Met de twee tunnels is de ecologische verbinding klaar die de afgelopen jaren is gerealiseerd tussen het Kromme Rijngebied en het Noorderpark. Dat gebeurde samen met gemeenten, waterschap, provincie, rijk, natuurwerkgroepen, terreineigenaren en natuurbeheerders.

Meer informatie

Tekst: provincie Utrecht
Foto: Kees de Leeuw