Waterdiertjes vangen

Bepaal de waterkwaliteit in jouw buurt met waterbeestjes

GLOBE Nederland, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University & Research
22-APR-2020 - Het gaat niet zo goed met de kwaliteit van veel wateren in Nederland , en er is maar weinig bekend over de kwaliteit in kleine wateren binnen en buiten de bebouwde kom. Help mee om de waterkwaliteit bij jou in de buurt in beeld te brengen door met een schepnet waterdiertjes te vangen. Als je de vangsten invoert op Waterdiertjes.nl krijg je gelijk de waterkwaliteitscore te zien.

De aanwezige waterdiertjes geven een goede indicatie van de waterkwaliteit. Zo zijn er soorten die je alleen maar in schoon water zult vangen en weer andere die je alleen vangt in water van een slechte kwaliteit. In deze coronatijd kun je gewoon meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling door in de tuinvijver of een watertje in de buurt waterdieren te zoeken en deze door te geven op Waterdiertjes.nl. Een mooie ontdekkingsreis onder water, en nog nuttig ook. Met Waterdiertjes.nl kun je op verschillende plekken metingen doen. Ook kun je jaarlijks op je onderzoeksplek meten en zo de waterkwaliteit volgen. Neem daarbij de regels van het RIVM voor veilig omgaan met elkaar in acht.

Scheppen maar

Meedoen is eenvoudig. Je volgt gewoon de onderstaande stappen.

 1. Vang minimaal 50 waterdiertjes met een schepnet.
  Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
  Instructie waterdiertjes vangen (Bron: Edwin Peeters, Wageningen UR)
   
 2. Doe ze in een (liefst witte) bak om ze op naam te brengen en te tellen.
  Meer uitleg vind je op Waterdiertjes.nl en in de folder met achtergrondinformatie.
 3. Geef je waarnemingen door met je smartphone op www.waterdiertjes.nl. Je ziet dan ook meteen het rapportcijfer die jouw onderzoeksplek voor de waterkwaliteit krijgt.
  Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
  Instructie waterdieren invoeren (Bron: Edwin Peeters)

Hoe meer waterdruppels jouw waterbeestjes hebben, hoe beter de waterwaliteitAlle diertjes die je via Waterdiertjes.nl invoert, hebben een waterkwaliteitsindex van 1 tot en met 5 waterdruppels. Hoe meer druppels een dier heeft, hoe meer het bijdraagt aan een hoge waterkwaliteitsscore. Vang je libellenlarven, geelgerande watertorren en vlokreeften, dan is dat een goed teken want zij hebben 5 druppels. Vang je daarentegen vooral steekmuglarven, poelslakken en posthoornslakken, dan is dat een slecht teken, want zij scoren maar 1 druppel.

Meer biodiversiteit?

Tuinvijvers en stedelijke wateren kunnen een toevluchtsoord voor kleine waterdieren zijn. Als je ze goed beheert. Je kunt de overlevingskansen van waterdieren vergroten door zelf een natuurlijke vijver aan te leggen. Doe er dan geen vissen in, want die zien waterdiertjes vooral als een lekker hapje en ze kunnen in zo’n klein watertje vaak niet ontsnappen.

Wat gebeurt er met de observaties die jij doorgeeft?

Door mee te doen met de Nationale Waterdiertjestelling help je wetenschappers en waterbeheerders die zich verenigd hebben in een consortium Waterdiertjes aan meer kennis over de ecologische waterkwaliteit. Resultaten worden jaarlijks gepubliceerd op onder andere Nature Today.

Meisje achter aquarium met larve geelgerande watertor

Meer informatie

Tekst: Matthijs Begheyn & Anton Gerritsen, GLOBE Nederland; Edwin Peeters, Wageningen University & Research; Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Foto’s: Matthijs Begheyn
Films: Edwin Peeters
Figuren: Waterdiertjes.nl