Groene kikker

Zo signaleer je zieke en dode reptielen en amfibieën

Stichting RAVON
7-JUN-2020 - Lezingen in kleine gezelschappen zijn een ideale manier om kennis uit te wisselen. Omdat dit vanwege de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk is, heeft RAVON in het kader van het Signaleringsproject Exoten een digitale presentatie gemaakt over ‘eerste hulp bij zieke en dode reptielen en amfibieën’. Alle informatie over het Early Warning System dierziekten, verteld in acht minuten.

Onderstaande presentatie geeft antwoord op vragen als: waarom is het belangrijk alert te zijn op zieke en dode reptielen en amfibieën? Waar moet ik dan op letten en wat kan ik doen? Je vindt hem ook op het YouTube-kanaal van RAVON.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Eerste hulp bij zieke en dode reptielen en amfibieën (Bron: RAVON)

Voorkomen is beter dan genezen

Door alle meldingen van afwijkingen, ziektes en opvallende sterfte te registreren, kunnen we snel nieuwe ziekten en uitbraken ontdekken en de ontwikkelingspatronen van bekende ziekten monitoren. Hierdoor kunnen nieuwe ziekteverwekkers worden ontdekt (zoals al is gebeurd bij Bsal en ranavirus). RAVON screent nu bijvoorbeeld vervellingshuiden van slangen op de aanwezigheid van een Noord-Amerikaanse schimmelziekte. Tot nu toe is de schimmel niet aangetroffen, maar als we ‘m vinden zijn we er vroeg bij, waardoor het ons in staat stelt om bij ontdekking van de schimmel snel te kunnen informeren en te handelen. Samen met de gebiedsbeheerders kan dan worden geprobeerd verspreiding te voorkomen.

Animatie over Bsal

Vorige maand berichtten we over de animatie die we hebben gemaakt om mensen te vragen actie te ondernemen bij het zien van een zieke of dode salamander. Deze animatie is specifiek gericht op het vinden van de salamanderschimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal). Er zijn echter veel meer bekende en onbekende ziektes en afwijkingen bij reptielen en amfibieën die relevant zijn om te melden en te registreren.

Op het YouTube kanaal van RAVON vind je verder animaties over de ontdekking van Bsal, het Early Warning System en het hygiëneprotocol.

Dit is een presentatie in het kader van het Signaleringsproject Exoten, in opdracht van de NVWA.

Tekst: Annemarieke Spitzen, Maarten Gilbert en Tariq Stark, RAVON
Voor meer informatie: Annemarieke Spitzen
Foto: Anna Luijten (leadfoto: groene kikker)
Film: RAVON