Bultrug

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

WWF Nederland
8-JUN-2020 - Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. En jij kunt vandaag, op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna), iets terugdoen voor de oceanen. Lees daarom onze tips.

Oceanen voorzien ons van de helft van de zuurstof die we inademen, leveren ons voedsel, ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Ze absorberen broeikasgassen en spelen daarmee een belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.

Groene zeeschildpad

Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:

1. Stop met wegwerpplastic

Per jaar komt meer dan acht miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Jij kunt hier direct iets tegen doen door nu te stoppen met wegwerpplastic en in plaats daarvan herbruikbare alternatieven te gebruiken. 

  • Gebruik een hervulbare drinkfles. En daar waar je geen kraanwater kunt drinken, kun je een filterfles gebruiken, dat scheelt veel wegwerpflesjes.
  • Neem je eigen tasjes mee naar winkel en koop zoveel mogelijk onverpakte producten. Voor je lunch regel je een broodtrommel.
  • Stop met plastic rietjes, want dat bespaart afval en scheelt slachtoffers onder zeeschildpadden die soms met rietjes in hun neus worden aangetroffen. Soms zijn rietjes nodig (bijv. voor kinderen). Gelukkig zijn er voor hen herbruikbare metalen of bamboe rietjes om te gebruiken.
  • Gebruik herbruikbaar servies. Op Sardinië is in 2019 een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in zijn maag, waaronder plastic borden. Dus heb je een BBQ, sportevent of vrijdagmiddagborrel? Gebruik dan zoveel mogelijk herbruikbare bekers, borden en bestek.
  • Baby- en schoonmaakdoekjes bevatten veel plastic. Kies voor biologisch afbreekbare of wasbare doekjes, dan wordt het niet zo’n vieze bende.
  • Een bamboe tandenborstel is een uitstekend duurzaam alternatief voor een plastic borstel. En als je dan toch goed bezig bent, er zijn ook tandpastatabletten te koop, daarmee bespaar je op plastic tubes.

Doe mee

2. Doe mee met Dopper Wave

Organisaties en individuen gaan gezamenlijk stoppen met het gebruik van plastic wegwerpwaterflessen. Een kleine aanpassing in onze dagelijkse routine met een grote impact tot gevolg: schonere oceanen. Doe jij als individu ook mee? Of met je hele organisatie?

Meld je hier aan

3. Teken de petitie voor een internationaal verdrag

Om het plasticprobleem wereldwijd aan te pakken, is een VN-verdrag nodig. Teken daarom nu de petitie voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

Teken hier

Caribische rifhaaien

4. Plog en plandel

Ga ploggen of plandelen en raap al rennend of wandelend plastic afval op: win-win! ‘Plogging’ is een trend in Zweden die ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent, en jogging. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen gaan ‘plandelen’, de wandelvariant van ploggen. 

En als je graag naar de zee gaat, organiseer dan eens een beach cleanup. De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Ben je alleen op een strand en ligt er plastic of ander afval? Ruim het op. 

Kom in actie

5. Kies voor duurzame vis

Eén van de grootste bedreigingen voor zeedieren zoals zeeschildpadden, maar ook dolfijnen en haaien, is de niet-duurzame visserij. De dieren worden vaak per ongeluk gevangen als bijvangst tijdens het vissen, waardoor ze helaas vaak overlijden. Ook worden sommige populaties vis overbevist waardoor ze lokaal kunnen uitsterven. Om dit te voorkomen kun je beter – als je vis eet – vis kopen die is op duurzame wijze is gevangen.  

Check hier welke vis je verantwoord kunt eten

6. Consuminder 

Veel van de producten die wij kopen worden via zee vervoerd. Dat zorgt voor CO2-uitstoot, voor herrie onder water dat verstorend is voor een aantal zee(zoog)dieren en voor risico’s op vervuiling zoals die van de containerramp van MSC-Zoe op onze Waddeneilanden nog niet zo lang geleden. Ook worden jouw bestelde artikelen vaak goed verpakt in wegwerpplastic, dus door minder te kopen heb je op meerdere gebieden al meteen positieve impact.

Lees ook onze andere tips

7. Stoot minder CO2 uit

Klimaatverandering heeft een negatieve impact op het leven in onze oceanen, zoals op onze koraalriffen en op bijvoorbeeld dieren zoals zeeschildpadden. Het geslacht van kleine schildpadjes wordt bepaald door de temperatuur van de nesten. Dat resulteert - door de stijgende temperaturen - in voornamelijk vrouwelijke schildpadden en dat is een bedreiging op lange termijn voor het voortbestaan van deze dieren. Ook verdwijnen hele legstranden door het stijgen van de zeespiegel. Maar jij kunt ook hier iets aan doen. Stem bijvoorbeeld op politici die uitstootvermindering ondersteunen. Ook door plantaardiger te eten en door vaker voor alternatief vervoer te kiezen (fiets in plaats van auto, trein in plaats van vliegtuig), gaat jouw CO2-uitstoot omlaag. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Doe dan eens de voetafdruktest.

Doe de test

Tuimelaar

Leuk als je met één of meer van onze tips aan de slag gaat. Happy World Oceans Day!! #WorldOceansDay

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Mary Waldsmith (leadfoto: bultrug); Troy Mayne; Joost van Uffelen; Doug Perrine, Naturepl.com