Siberische tijger

Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers

WWF Nederland
16-OKT-2020 - Een tijgerwelp die vorig jaar in de wildernis van het Russische verre oosten werd vrijgelaten na een verblijf in een opvangcentrum, is in september dood aangetroffen. Hij was gedood door stropers. Twee mensen zijn aangehouden.

De welp, bekend als Pavlik, en zijn zusje Elena werden in het voorjaar van 2018 opgenomen in het opvangcentrum. Ze waren amper een half jaar oud. Pogingen om hun moeder ervan te weerhouden te jagen op honden van dorpelingen waren mislukt. Om escalatie van dit probleem te voorkomen moest de tijgerin worden gevangen en opgenomen in een opvangcentrum. Deskundigen leidden uit het gedrag van de tijgerin af dat ze jongen had.

Ernstig verzwakte welpen

Na weken zoeken werden die inderdaad gevonden, volkomen verzwakt zonder het voedsel dat hun moeder voor ze regelde. In het opvangcentrum werden de twee welpen met hun moeder herenigd en kregen ze speciale zorg en de tijd om weer op krachten te komen. In juni 2019 werden zij met hulp van WWF weer in het wild vrijgelaten.

"Het doet echt pijn als het dier dat je met je eigen handen hebt gered, wordt gedood door stropers", zegt Pavel Fomenko, expert zeldzame soorten bij WWF in Rusland en nauw betrokken bij deze tijgerfamilie. “Het is nu heel belangrijk om precies te bekijken wat er is gedaan en wat er moet worden gedaan als je tijgers uit een opvang weer loslaat in het wild, vooral aan de rand van hun territorium.”

Tijgenwelpen Pavlik en Elena in het opvangcentrum

Zendersignaal gestopt

Nadat het signaal van de gps-halsband van Pavlik op 8 september was stilgevallen, ging een gespecialiseerd team vanuit de provincie Primorsky naar hem op zoek. Na twee weken vonden zij de resten van de tijger dichtbij een dorp in de naburige provincie Amurskaya. Pavlik was doodgeschoten, hij had zijn halsband nog om. De lokale handhavingsinstanties werden onmiddellijk op de hoogte gesteld en hielden twee mensen aan; tegen hen is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Pavlik was ongeveer drie jaar, nog te jong om zelf jongen te hebben gemaakt.

Fomenko:"De dood van Pavlik bevestigt weer eens hoe belangrijk het is om te blijven strijden tegen stroperij, en conflicten tussen mensen en grote roofdieren goed op te lossen. Maar ook moeten we zorgen dat het publiek bewuster wordt van de rol van tijgers en dat er een einde komt aan de illegale winning van natuurlijke hulpbronnen. Het is allemaal nodig als we in 2022 twee keer zoveel tijgers willen hebben."

Traditionele Chinese geneeskunde

Rusland herbergt naar schatting 600 tijgers, die zowel in aantal toenemen als zich verspreiden naar nieuwe gebieden. Stroperij blijft echter een aanzienlijke bedreiging, waarbij tijgerproducten grotendeels worden verhandeld over de nabijgelegen grens met China voor gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde, maar ook voor amuletten, decoratieve artikelen en luxeproducten.

Het rapport Skin and Bones Unresolved van TRAFFIC uit 2019 toonde aan dat Rusland tussen 2000 en 2018 34 inbeslagnames van tijgers had, voornamelijk huiden (minstens 78 betrokken tijgers) en botten (41). Maar vermoedelijk is het exacte aantal gestroopte tijgers hoger.

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Klein & Hubert, WWF; Tiger Rehabilitation Center