Boerenkrokus

Natuurjournaal 18 februari 2021

Nature Today
18-FEB-2021 - Krokus komt op, bever is zwanger.

Nu de sneeuw (bijna) weg is, kan je langzaam de eerste voorjaarsbloeiers weer op zien komen. De boerenkrokus versiert met zijn paarse, lila of lichtblauwe bloemen de wegbermen. Deze soort komt van nature ook in Nederland voor, terwijl gele krokussen vaak aangeplant zijn. Aangeplant of inheems: vrolijk zijn deze bloemen hoe dan ook. De lente is in zicht!

Bever

Ook voor de bever is het voorjaar aangebroken. Vrouwelijke bevers zijn nu drachtig, of nog druk aan het paren. Bevers blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Gesettelde vrouwtjes hoeven dus niet te zoeken naar een geschikte partner; ze maken gewoon weer een nestje met het mannetje van voorgaande jaren. Ook de jongen van vorig jaar blijven nog even hangen. Zij helpen het vrouwtje met de opvoeding van de jongen van dit jaar. De draagtijd van de bever is 3,5 maand, dus het duurt nog even voordat de jongen er zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga (leadfoto: boerenkrokus); Mark Zekhuis, Saxifraga