Tropische zee-egels gekweekt voor herstel koraalriffen Cariben

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Van Hall Larenstein
31-MRT-2021 - Bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden is de zee-egel Diadema antillarum gekweekt. Deze algeneter is belangrijk voor herstel van de koraalriffen rond Saba en Sint Eustatius (Caribisch Nederland). De eerste gekweekte jonge dieren zijn afgelopen week in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam uitgezet. Doel is om deze soort op Saba te kweken om zo de zee-egelpopulaties daar een steuntje in de rug te geven.

Diadema antillarum waren de belangrijkste grazers op de Caribische koraalriffen, totdat in 1983 meer dan 95 procent van de zee-egels gedood werd door een onbekende ziekte. Zonder de begrazing van de zee-egels werden algen de dominante groep op het koraalrif in plaats van het koraal. Tegenwoordig, bijna veertig jaar na de massale sterfte, zijn de zee-egels nog steeds niet hersteld. Van Hall Larenstein (HVHL) werkt binnen het RAAK PRO Diadema-project, dat loopt van 2019 tot 2023, samen met de projectpartners aan het herstel van de soort op Saba en Sint Eustatius (Caribisch Nederland). 

Zee-egel Diadema antillarum

Eindelijk een kweekmethode

De afgelopen veertig jaar probeerden onderzoekers Diadema te kweken in gevangenschap, maar helaas met beperkt succes. De kweek blijkt erg lastig te zijn. Larven van deze soort zweven de eerste vijftig dagen van hun leven met de zeestroming mee en stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit en het voedsel. Onderzoekers en studenten van HVHL in Leeuwarden is het in 2020 echter toch gelukt om een methode te ontwikkelen voor een stabiele en constante kweek van jonge Diadema.

Diergaarde Blijdorp

Het is lastig om deze dieren op grote schaal naar Saba of Sint Eustatius te vervoeren. De eerste groep met opgekweekte jonge dieren kreeg daarom vanaf 24 maart een mooi onderkomen in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. De volgende stap is om de jonge dieren ook op Saba te kweken zodat ze daar uitgezet kunnen worden om de populaties te versterken en zo het koraalrif te helpen herstellen.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Zee-egels in marien lab in Leeuwarden (Bron: HVHL)

Meer informatie

Tekst: Alwin Hylkema, HVHL en Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Tom Wijers
Film: HVHL