Natuurberichten

Uitgever: Van Hall Larenstein

Pagina 1 van 2 - 14 Resultaten

Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 maand oud
Diadema sea urchin settlers cultured in the Diadema I project.

In het Caribisch gebied hebben koraalriffen te lijden onder overwoekerende algengroei. Een van de oorzaken is het gebrek aan Diadema-zee-egels die normaal gesproken de algen begrazen maar waarvan de populaties zijn ingestort. Op 1..


Lees verder 27 januari 2024   2 mnd oud

Diadema zee-egels zijn cruciale algeneters op koraalriffen in het Caribisch gebied, maar na massale sterfte in de jaren 80 en in 2022 gaat het herstel van deze soort moeizaam. Uitgezette zee-egels overleven het bovendien vaak..


Lees verder 28 november 2023   4 mnd oud
Sick Diadema antillarum

Vorig werden diadema-zee-egels in het Caribisch gebied getroffen door massale sterfte. Deze zee-egels – met kenmerkende lange stekels – eten algen op koraal en spelen daardoor een belangrijke rol in het gezond houden van..


Lees verder 2 mei 2023   11 mnd oud
Assisted Natural Recovery

Onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen University en Wageningen Marine Research hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het natuurlijk herstel van Diadema zee-egels. Samen met de Saba Conservation..


Lees verder 5 augustus 2022   1 jaar oud

Vorige week organiseerde de Dutch Caribbean Nature Alliance een workshop over het herstel van de zee-egels op Saba. Deze workshop hielp 21 koraalexperts uit het Caribisch gebied en meer dan 65 online aanwezigen om een uitgebreid..


Lees verder 17 april 2022   2 jaar oud
Diadema-zee-egel (ongeveer een halve millimeter groot) gevestigd op een biobal, een van de onderzochte vestigingssubstraten

Diadema-zee-egels spelen een belangrijke rol binnen een gezond koraalrifecosysteem en hun herstel is essentieel voor het herstel van de aangetaste koraalriffen rondom Saba en Sint Eustatius. Een studie van Hogeschool Van Hall..


Lees verder 13 februari 2022   2 jaar oud
Long spined black sea urchin (Diadema)

In oktober 2021 zijn op Saba met succes de allereerste Diadema-zee-egels op locatie gekweekt in het Caribisch gebied. De zee-egels helpen koraalriffen door de algen te eten die het koraal overwoekeren. Hiermee hebben onderzoekers..


Lees verder 15 december 2021   2 jaar oud
Salt Pier Bonaire

Hogeschool Van Hall Larenstein en Wageningen University en Research hebben onlangs een vergelijkend onderzoek gedaan naar kunstmatige riffen in het Caribisch gebied. Deze studie biedt nieuwe inzichten in de effecten van deze..


Lees verder 20 augustus 2021   2 jaar oud

Bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden is de zee-egel Diadema antillarum gekweekt. Deze algeneter is belangrijk voor herstel van de koraalriffen rond Saba en Sint Eustatius (Caribisch Nederland). De eerste gekweekte jonge dieren..


Lees verder 31 maart 2021   3 jaar oud

Archief