Long spined black sea urchin (Diadema)

Eerste gekweekte zee-egels in Caribisch gebied doorbraak voor herstel koraalrif

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Van Hall Larenstein
15-DEC-2021 - In oktober 2021 zijn op Saba met succes de allereerste Diadema-zee-egels op locatie gekweekt in het Caribisch gebied. De zee-egels helpen koraalriffen door de algen te eten die het koraal overwoekeren. Hiermee hebben onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein weer een belangrijke stap gezet voor het herstel van de zee-egelpopulatie op de koraalriffen van Saba.

Onbekende ziekte

Diadema-zee-egels

In het begin van de jaren tachtig is 99 procent van alle Diadema-zee-egels (Diadema antillarum) in het Caribisch gebied bezweken aan een onbekende ziekte. Sindsdien is deze zee-egel niet meer aanwezig op de meeste koraalriffen. Vanwege deze massale sterfte worden de meeste riffen tegenwoordig gedomineerd door macroalgen. Het herstel van de populaties van de Diadema-zee-egel wordt dan ook beschouwd als essentieel voor het beheer en herstel van de koraalriffen in het Caribisch gebied.

Van een lab in Nederland naar het Caribisch gebied

Helaas is de Diadema-zee-egel erg moeilijk te kweken, omdat hun larven heel gevoelig zijn. Het is diverse malen geprobeerd, met name in Florida, maar ondanks enkele kleine successen is er nooit een consistente methode ontwikkeld. 

In 2020 werd in Nederland een nieuwe kweekmethode ontwikkeld door onderzoekers van de Hogeschool Van Hall Larenstein. Daarmee kunnen Diadema-zee-egels op consistente wijze worden opgekweekt van minuscule larven tot jonge zee-egels.

In juli van dit jaar is het onderzoeksteam naar Saba getrokken om daar verder te gaan met het onderzoek, in een poging om de jonge zee-egels te kweken in de buurt van de riffen waar ze zo hard nodig zijn. Met behulp van de Saba Conservation Foundation zijn de eerste negentien larven met succes gekweekt en gevestigd. Als ze groot genoeg zijn, worden ze in het wild uitgezet, waar ze de algen kunnen eten die de koralen overwoekeren en voorkomen dat er nieuwe koralen kunnen groeien.

De eerste negentien gecultiveerde Diadema-zee-egels van het Caribisch gebied. De vakjes zijn één bij één millimeter

Opschalen

De volgende stap is het opschalen van de teelt, met momenteel meer dan drieduizend larven die worden gekweekt. Als deze aanpak op Saba effectief blijkt te zijn, kan deze in het hele Caribisch gebied worden overgenomen. Door hun belangrijkste concurrenten te verwijderen, kunnen Diadema-zee-egels koraalriffen helpen om om te gaan met andere stressfactoren, zoals klimaatverandering en vervuiling.

Meer informatie is hier te vinden, of neem contact op met onderzoekers Tom Wijers of Alwin Hylkema.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Tom Wijers en Alwin Hylkema; Hans Leijnse