Future of Butterflies - primair

Symposium ‘Future of Butterflies’ brengt Europese vlinderbeschermers samen

De Vlinderstichting
22-APR-2021 - Op 8 en 9 april organiseerde De Vlinderstichting voor de vijfde keer het symposium Future of Butterflies in Europe. Noodgedwongen was het een verkort online symposium, maar daardoor konden deelnemers uit meer landen dan ooit aanwezig zijn: 35 landen waren vertegenwoordigd. Het programma bracht een overzicht van actuele thema’s over vlinderbescherming, met veel bedreigingen maar ook nieuwe kansen.

Uit heel Europa waren wetenschappers aanwezig. Een deel van de problemen spelen overal, maar er zijn ook duidelijke verschillen tussen Noordwest- en Zuidoost-EuropaVan alle insectengroepen is er van vlinders het meest bekend over verspreiding en trends en over bedreigingen en effectieve maatregelen. Daarmee bieden vlinders indicatoren voor hoe het met de insecten is gesteld. Dat is niet best: in Nederland vlogen er in 2020 de helft minder dagvlinders dan in 1992 en in Europa zijn de graslandvlinders sinds 1990 met een kwart afgenomen. Voor nachtvlinders wordt er hard gewerkt aan een inhaalslag om vergelijkbare trends te krijgen. En voor dagvlinders breidt het monitoringnetwerk zich over steeds meer landen uit. De presentatie van de vertegenwoordiger van de Europese Commissie liet zien dat deze kennis goed wordt opgepikt om nieuw natuurbeleid vorm te geven. Het symposium gaf een inkijk in de inzichten uit nieuw onderzoek. Het belang van ruimtelijke samenhang in het landschap om soorten mee te laten schuiven met klimaatverandering werd onder meer benadrukt, maar ook dat soorten die dat niet lukt baat hebben bij robuuste en gevarieerde natuurgebieden. Stikstof ontbrak niet op de agenda: steeds duidelijker wordt dat een overmaat aan stikstof een schadelijke onbalans in de voeding voor vlinders kan veroorzaken.

Er was ook een bijdrage uit de VS. Matt Forister gaf voorbeelden van vlinderonderzoek uit het zuidwesten van de Verenigde StatenHet tweede deel van het symposium belichtte de trends van vlinders in Noord-Amerika, gaf aan hoe belangrijk het is om vlinderbescherming in een sociaal-ecologisch kader te plaatsen, liet zien hoe verstedelijking de samenstelling van vlindergemeenschappen verandert en hoe we door genetische analyses steeds beter weten welke patronen er in de diversiteit van vlinders voorkomen op Europese schaal – en hoe goed we die kennis kunnen benutten voor de bescherming van biodiversiteit.

Tussendoor werd er door de deelnemers uitgebreid van gedachten gewisseld in kleinere groepen. Geen echte vervanging van een fysieke bijeenkomst, maar toch zeker de moeite waard! Hier vindt u het hele programma van de twee dagen en de presentaties zijn op YouTube terug te zien.

Tekst: Michiel Wallis de Vries, Irma Wynhoff en Chris van Swaay, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling