Pinksterbloem

Natuurjournaal 24 april 2021

Nature Today
24-APR-2021 - Pinksterbloem bloeit, ondergrondse poppen te vinden.

Langs sloten en in graslanden kun je nu de pinksterbloem zien bloeien. Deze sierlijke plant valt direct op in graslanden, want hij kan wel een halve meter hoog worden. Zijn vrolijke lila of roze bloemen versieren zijn omgeving in heel Nederland; de plant komt overal algemeen voor. Pinksterbloemen zijn niet alleen mooi, vroeger werd ook gedacht dat de plant geneeskrachtig was. Hij werd gebruikt om hartkwalen op te lossen en als pijnstiller. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bloeit de pinksterbloem meestal vóór Pinksteren. De naam heeft te maken met het feit dat rond deze tijd de pinken, de jonge koeien, naar buiten mogen. Beelden van door de wei huppelende koeien halen meestal het journaal wel, het is ook een vrolijk gezicht. De Duitsers noemen zo’n weide vol met Pinksterbloemen ‘Wiesenschaum’, weideschuim, en dat typeert zo’n roze weide helemaal. Rond deze week bloeien de meeste pinksterbloemen. Let er maar eens op, ze staan vast ook bij jou in de buurt.

Ligusterpijlstaartvlinder

Nu het weer wat beter wordt, gaan veel mensen aan de slag in de tuin. Bij het spitten of graven kan je zomaar voor verrassingen komen te staan. Op dit moment worden er veel meldingen gedaan van verpoppende insecten die in de grond gevonden worden. De ligusterpijlstaart is bijvoorbeeld een nachtvlinder die niet zoveel gemeld wordt als vlinder. Je kunt hem nu wel als pop in de tuin aantreffen. De rupsen zijn al in oktober in de grond gekropen en komen er in mei als vlinder uit. Als je zo’n pop vindt, kun je hem het beste terugleggen waar je hem vandaan had. Over een paar weken komt de vlinder er vanzelf uit.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Nely Honig, Saxifraga