Een olifant loopt langs een safaritour in Zuid-Afrika

Duurzaam reizen na de coronacrisis: de toekomst van natuurbehoud

Stichting IFAW
14-MEI-2021 - Corona heeft ons harde lessen geleerd over onze relatie met de natuur. Aangezien in de komende weken verdere versoepelingen worden doorgevoerd, is dit het moment om eens bewust stil te staan en goed na te denken over onze eigen voetafdruk.

Terwijl mensen over de hele wereld het grootste deel van het afgelopen jaar in een lockdown zaten, hadden de dieren juist meer vrijheid: zij hadden hun leefgebieden op het land en in de oceanen voor het eerst in decennia vrijwel geheel voor zichzelf. Maar toerisme blijkt een belangrijkere rol dan ooit in het behoud van de natuur te spelen. Duurzaam en doelgericht reizen kan een positieve impact hebben op dieren, mensen en onze planeet.

Veelgebruikte zoektermen vóór maart 2020 waren onder andere 'goedkope vlucht', 'hotel deal' en 'pakketreis'. Nu worden veel vragen gesteld als 'is het veilig om te reizen' en 'hoe kun je veilig reizen na de coronacrisis'. De termen 'duurzaam' en 'reizen' worden wel vaak samen gebruikt, maar van echt duurzaam reizen is vaak nog geen sprake.

Misschien komt dat doordat de term nogal vaag is. Betekent duurzaam reizen een kleinere koolstofvoetafdruk? Toerisme dat op de lange termijn houdbaar is? Rekening houden met natuurlijke hulpbronnen? Respect voor inheemse gemeenschappen? Vreedzaam samenleven met dieren en de natuur? Het korte antwoord op al deze vragen is: ja.

Om reizen duurzaam te maken – waarbij de biosfeer van de aarde en de menselijke beschaving in balans zijn – moet je goed nadenken over je kleine en grote reisbewegingen. IFAW (International Fund for Animal Welfare) ging in gesprek met Asilia Africa over de toekomst van duurzaam toerisme, met oog voor natuurbehoud.

We spraken erover dat het aan de reiziger is om oog te hebben voor natuurbehoud en dierenwelzijn. Behalve keuzes die je kunt maken in de strijd tegen klimaatverandering, zoals water besparen, wegwerpplastic vermijden en minder vlees eten, zijn er ook bepaalde overwegingen om je reizen duurzamer te maken. Hieronder delen we graag enkele tips om duurzamer op reis te gaan.

Wat kan ik doen?

  • Stel vragen voordat je op reis gaat. Vraag niet alleen 'wat is jullie corona-protocol?', maar stel ook vragen als 'hoe profiteert de lokale gemeenschap van jullie vakantieverblijf?' en 'wat doet jullie bedrijf om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen?';
  • Het is goed om standaard jouw vliegreizen te compenseren voor het CO2-gebruik – veel luchtvaartmaatschappijen bieden deze mogelijkheid bij het boeken al;
  • Als je op de locatie van jouw vakantiebestemming bent, bezoek daar dan geen wildedierenmarkten. Proef ook niet de lokale delicatessen, als je niet zeker weet van welk vlees ze gemaakt zijn, het kan weleens van (bedreigde) wilde dieren zijn;
  • Wees je er bewust van dat je je geld lokaal uitgeeft, zodat de lokale gemeenschap hiervan profiteert;
  • Ga je ook wilde dieren spotten? Kijk dan of de organisatie waarmee je op pad gaat zich ook inzet voor behoud en bescherming van de dieren en hun natuurlijke leefomgeving;
  • Vermijd rechtstreeks contact met wilde dieren (zoals het voeren van tijgerwelpen, op de foto gaan met een aap en zwemmen met dolfijnen);
  • Doe niet mee met onethische of schadelijke activiteiten voor de natuur, de dieren en/of de lokale bevolking;
  • Bij het aanschaffen van reisbenodigdheden is het goed om rekening te houden met de ecologische voetafdruk van producten. Kies hierbij zoveel mogelijk voor milieuvriendelijke merken.

De coronacrisis heeft onmiskenbaar impact gehad op vrijwel alle sectoren. Wij hopen dat natuurbehoud van nu af aan een belangrijke overweging wordt bij het maken van reisplannen voor nu en in de toekomst.

Tekst en foto: IFAW (leadfoto: olifant loopt langs safaritour in Zuid-Afrika)