Donature tag lead

Sleutelhanger van gerecycled plastic helpt koraalriffen herstellen

WWF Nederland
28-MEI-2021 - Met hulp van WWF ontwikkelde de plastic recycling startup, NOBO, een sleutelhanger van gerecycled plastic. Zij deden dit speciaal voor de Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB). Deze ‘Donature Tag’ is gemaakt van 100 procent gerecycled en lokaal ingezameld plastic waarmee natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire inkomsten kunnen genereren. Met het geld worden beschadigde koraalriffen hersteld.

NOBO presenteerde de Donature Tag in december vorig jaar aan verschillende lokale natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire. Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) was direct enthousiast over het idee en de eerste die zich aansloot. “Door samen te werken op het eiland kun je het verschil maken. We hopen dat bezoekers deze unieke hanger gaan kopen, zodat we daarmee initiatieven voor natuurbescherming en -herstel kunnen ondersteunen”, vertelt Francesca Virdis, coördinator van RRFB. Donature Tags worden verkocht via duikscholen die verbonden zijn aan RRFB. Alle verkoopopbrengsten komen direct ten goede aan koraalherstel op Bonaire.  

Negatieve impact van plastic op koraal

De negatieve effecten van plastic op zeedieren zijn vaak duidelijk zichtbaar. Vissen gevangen in plastic boodschappentassen, zeeschildpadden verstrikt in plastic verpakkingsmateriaal of zeevogels met plastic in de maag. Het zijn zomaar een paar alledaagse voorbeelden. Minder bekend is dat plastic ook een groot probleem is voor de kleurrijke koraalriffen. Koraal heeft zonlicht en zuurstof nodig om te leven. En juist dat zonlicht en die zuurstof kunnen worden geblokkeerd door de grote hoeveelheid plastic dat in het water zweeft. Ook verhoogt plastic de kans op ziekte bij koralen. Het gevolg is dat de koraalriffen beschadigd raken en afsterven. Inwoners van Bonaire kunnen bijdragen aan de oplossing door hun afval te scheiden en vervolgens in te leveren bij het milieuplein. Een andere belangrijke stap is een verbod op het gebruik van wegwerpplastic. Dit verbod zal leiden tot een belangrijke afname van de hoeveelheid plastic die op de vuilstort op Bonaire belandt.

Duiken met de donature tag

Donature tag

Ambities van NOBO

NOBO hoopt op korte termijn ook voor andere natuurorganisaties op Bonaire een Donature Tag te ontwikkelen. Het design van de tag wordt aangepast aan de wensen van iedere organisatie. Op de lange termijn zou NOBO grotere producten willen maken, zoals tafelbladen en meubilair voor de openbare ruimte.  Zodoende kunnen er dan grotere hoeveelheden (type 2) plastic worden verwerkt. Hoewel elke Donature Tag slechts vijf gram plastic bevat, voelt NOBO dat zij toch een positieve impact hebben op Bonaire door nieuwe producten te maken van gebruikt plastic, en door bewustwording te creëren omtrent afval scheiden en natuurbehoud.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Het project in het kort (Bron: NOBO)

Meer informatie

  • Lees hier meer over het werk van WWF in Caribisch Nederland

Tekst: WWF Nederlands
Foto's: Francesca Virdis
Film: NOBO