Ark van NYMA Challenge Groene Icoonprojecten

Challenge Groene Icoonprojecten: deze ontwerpen dingen mee

Provincie Gelderland
6-AUG-2021 - Een plek om te vergroenen, voor meer biodiversiteit, minder wateroverlast en minder hittestress. Een iconische plek om van te genieten. We inspireren je graag met de eerste plannen in de Challenge Groene Icoonprojecten: van Frans plein tot drijvende tuin.

Om dorpen en steden uit te dagen te vergroenen, organiseert Provincie Gelderland dit jaar de Challenge Groene Icoonprojecten. We zoeken projecten die zorgen voor verkoeling en meer variatie in planten en dieren, regenwater vasthouden en bezoekers verleiden om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Projecten die zo iconisch zijn, dat ze anderen inspireren iets soortgelijks te doen.

En er valt natuurlijk wat te winnen: initiatiefnemers maken kans op € 100.000 om hun project te realiseren.

In maart 2021 hebben 22 initiatiefnemers subsidie ontvangen om hun plan voor een groen icoonproject uit te werken tot een ontwerp. We delen graag een aantal van deze inzendingen ter inspiratie.

Oud groen op ark van NYMA

Het NYMA-terrein in Nijmegen-West (vervallen fabrieksgebouwen in een versteende omgeving) wordt omgevormd tot bedrijvige hotspot. Daarvoor moeten wel allerlei bomen en struiken wijken.

Maar daar komt wat voor terug: een drijvende tuin. In deze ark van NYMA (zie leadfoto) krijgt het ‘onkruid’ van NYMA een tweede leven. Een oude duwbak, zeecontainers én volop vegetatie verbinden verleden en toekomst met elkaar. Een inspirerende plek, de groene long van een bijzonder gebied. Dankzij de ligging in stromend water kan er energie worden opgewekt, er komt plek voor educatie en experiment.

De ark van NYMA is één van de urban rewilding pilotprojecten van ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met verschillende partners.

Cooler Barneveld

Alleen maar frustratie levert het verharde plein Krommestraat-Brouwerstraat in Barneveld. En dat komt door een tekort aan parkeerplaatsen: bezoekers kunnen nooit een plekje vinden en aanwonenden hebben continu heen-en-weerrijdend verkeer voor de deur. Meer parkeerplaatsen dan maar? Maar na de frustraties kwamen de dromen op tafel: “Kunnen we daar geen Frans plein met mooie bomen maken?” Na drie buurtdialogen blijkt er veel steun voor minder parkeren, meer groen en een klimaatbestendige inrichting. Minder wateroverlast en een koele groene ruimte voor de woning, daar verheugen de direct-omwonenden zich op. De eigenaar van het eetcafé ziet in een groene ruimte een aantrekkelijk plek om zijn klanten te ontvangen. En Barneveld wil het groenste dorp van Nederland zijn. Win-win-win!

Van parkeerplaatsen naar koel, groen plein

Samen Hattem

Het pittoreske stadje Hattem ligt tussen het groen van de Veluwe en het blauw van de IJssel. Een grijs plein past daar helemaal niet tussen. Hoog tijd om ‘de Veldhoeve’ van zijn stenen te ontdoen. Maar hoe? De slogan van de gemeente is niet voor niets ‘Samen Hattem’. Natuurlijk schuiven direct omwonenden en woonstichting Triada, de kerk De Open Poort en omliggende ondernemers aan. Maar ook andere geïnteresseerden mogen meedenken via online platform SamenHattem.nl.

Biodiversiteit en klimaatadaptatie moeten een plek krijgen in het plan, maar het plein moet ook passen bij Hattem en haar inwoners. De gemetselde blauwe lijn die de loop van een voormalige watergang volgt wordt gewaardeerd: de verbinding met het water moet terugkomen, geven inwoners aan. Ook is er veel belangstelling voor een gezamenlijke moestuin. Voor en door Hattemers!

Het versteende plein in Hattem Het vergroende plein in Hattem

Minder hittestress in Zutphen

Wat te doen met het heetste stukje stad? Het goede voorbeeld geven! Dat doen Gemeente Zutphen en Waterschap Rijn en IJssel op bedrijventerrein De Mars, hét hitte-eiland van Zutphen.

En goed voorbeeld moet doen volgen. De kansen zijn er. De Mars is opgehoogd met grond uit de IJssel-uiterwaarden en zit vol zaden. Door bedrijven te verleiden ongebruikte stukken open te maken en minder te maaien krijgen die zaden een kans. Door daarnaast bomen en struiken te planten is De Mars beter bestand tegen hittestress en stortregens.

Gemeente en waterschap krijgen hulp van Oostpijl Hoveniers (gebruiker van De Mars), bewonerscoöperatie ZutphenEnergie en de Werkmakers (die werk scheppen voor Zutphenaren die nu aan de kant staan). Zo wordt De Mars een fijne plek om te wonen, werken en genieten.

Nog tijd tot 29 oktober 

Deze en andere initiatiefnemers hebben nog tot en met 29 oktober 2021 om hun ontwerp in te dienen. De initiatiefnemers van de negen beste ontwerpen winnen € 100.000 om hun groene icoonproject waar te maken! Bekijk ter inspiratie inzendingen van andere initiatiefnemers en de voorwaarden van de challenge.

Tekst: Provincie Gelderland
Foto's: NYMA (leadfoto: oud groen op ark van NYMA); gemeente Barneveld; gemeente Hattem